Violeta Stoica

Dincolo de pregătirea echipajelor de intervenție, echipamentele speciale cu care se acționează la incendii, la accidente, la salvări de la înălțime sunt un element necesar pentru intervenții de succes ale pompierilor. Vineri, la sediul ISU Prahova, de pe strada Rudului din Ploiești, în prezența subprefectului Emil Drăgănescu și a vicepreședintelui CJ Cristian Apostol, au fost etalate noile autospeciale de intervenție ale pompierilor prahoveni. Inspectorul șef col. Nicolae Tudoroiu a precizat că dotarea cu noile echipamente a fost făcută cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, potrivit reprezentanților ISU Prahova, doar în acest an, parcul auto al ISU Prahova a fost completat cu patru autospeciale de ultimă generație, achiziționate prin atragerea unor fonduri externe nerambursabile semnificative de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar Consiliul Județean Prahova a sprijinit buna desfășurare a activității inspectoratului prin alocarea unui buget care a permis modernizarea sistemului pe mai multe paliere și creșterea eficienței intervențiilor. În perioada următoare, se dorește modernizarea Detașamentelor de Pompieri 2 Ploiești și Sinaia, cât și dotarea cu tehnică de intervenție. Reînnoirea parcului auto rămâne în continuare o prioritate având în vedere că subunitățile operative încă dețin tehnică de intervenție cu durată de exploatare depășită, iar serviciile oferite celor aflați în dificultate trebuie să se mențină la înalte standarde de calitate. De altfel, mărturie au fost, în curtea ISU Prahova, două autospeciale de intervenție la extreme: una veche de peste 40 de ani, iar alta – recent intrată în dotarea pompierilor prahoveni.
Ultimele echipamente de intervenție intrate în dotarea ISU Prahova sunt o autospecială de stingere cu o capacitate de 10.000 de litri de apă, o autospecială de tip neonatologic, o autoplatformă cu ajutorul căreia se poate interveni la înălțimi de circa 45 de metri, dar și o autospecială de transport victime multiple.
O autospecială de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri de apă, din totalul celor 200 de același tip, care vor fi achiziționate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, completează parcul auto al inspectoratului.
Reamintim faptul că anul trecut, în luna iunie, au fost semnate două Acorduri-cadru în valoare de 159 milioane de euro privind achiziția a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor dintre care 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l.

Autospecialele sunt destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere. Un element de noutate al acestor mijloace tehnice îl reprezintă posibilitatea de a se alimenta cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri etc.), un real avantaj atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de hidranți.
Autospeciala de tip neonatologic este destinată transportului nou născuților, în condiții de terapie intensivă, dotată cu o targă adaptată pe care sunt montate un incubator performant, precum și echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă.
Principalele echipamente care se găsesc în dotarea ambulanțelor constau în incubator de transport, targă, saltea vacuum dedicată pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiație și trusă resuscitare adult.
Autospeciala a fost achiziționată prin intermediul proiectului Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale, finanțat prin Programul Operațional Regional.
Valoarea unei astfel de ambulanțe este de 888.757,85 lei (TVA inclus).
Autoplatforma hidraulică de intervenție și salvare de la înălțimea de 45 m achiziționată în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020 completează parcul auto al inspectoratului. Este destinată misiunilor de salvare de la înălțime pe timpul stingerii incendiilor și în cazul producerii unor accidente tehnologice și dezastre sau salvarea din diferite medii ostile.
Brațul mobil permite și salvarea persoanelor rămase captive pe ape și alte medii aflate sub nivelul solului, până la adâncimea de – 8,2 m, tunul de apă având o capacitate de 3.800 litri pe minut.
Brațele hidraulice ale autoplatformei sunt manevrate digital și nu au limită de rotire, iar în interiorul cabinelor există multiple comenzi digitale care ajută la derularea mai rapidă a operațiunilor de salvare.
Totodată, camera din dotarea autospecialei permite monitorizarea intervenției de la fața locului, din dispecerat. Valoarea unui astfel de mijloc tehnic este de 865.000 Euro/bucată.
Autospeciala a fost achiziționată prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare totală este de aproximativ 682 milioane Euro.
Autospeciala de transport victime multiple este utilizată în cazul situațiilor de urgență în care sunt implicate mai multe victime, asigurând posibilitatea transportului și acordării asistenței medicale, simultan, în cazul a 2 persoane cu urgență medicală de cod roșu, 4 persoane cu urgență de cod galben sau 6 persoane cu afecțiuni de cod verde. Totodată, autospeciala este folosită pentru transportul medical al persoanelor supraponderale, transportul persoanelor de la și la locul intervenției, evacuarea și relocarea persoanelor din zone de risc.
Autospeciala a fost achiziționată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare – Proiectului „Viziune 2020“ derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.