Peste 200 de piese de colecţie – monede rare, lingouri, bijuterii, obiecte muzeale manufacturate în celebre ateliere europene şi româneşti sau medalii unicat care cântăresc aproximativ 200 kg de aur şi argint – vor fi scoase la vânzare la licitaţia Artmark organizată online pe 7 iulie, potrivit Agerpres.
Potrivit Artmark, medalia comemorativă de 5.000 de ruble, sculptată în relief cu Sfântul Serghei din Radonezh – reformatorul spiritual al Rusiei medievale, emisă cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la naşterea sa, este o primă apariţie în spaţiul românesc a unei medalii din aur masiv cu o greutate de jumătate de kilogram de aur. Medalia are un preţ de pornire, în licitaţie, de 19.000 de euro şi este însoţită de certificat de autenticitate, reprezentat de o carte în interiorul căreia este plasată piesa muzeală.
O apariţie rară în licitaţie este şi cea a lingourilor şi a monedelor din aur. Între acestea se numără patru lingouri din aur de 10 şi 20 de grame – la preţul de pornire de 2.500 de euro, un lot format din 11 mini-lingouri – la 1.600 de euro, o colecţie de 32 de monede din aur – fiecare echivalând 20 de franci elveţieni, emise între anii 1915-1947, – la 5.000 de euro, 50 de monede din aur cu efigia unor personalităţi istorice – de la ţarul Nicolae II sau împăratul Franz Josef, Napoleon şi până la Regele Carol al României, cu preţuri de pornire între 300 şi 3.200 de euro.
Licitaţia de Aur şi Argint este completată şi de o colecţie impresionantă de bijuterii din aur masiv şi argint, ceasuri de colecţie, medalii rare, statuete ce aparţin stilurilor empire, baroc, rococo sau neo-clasic. Loturile licitaţiei pot fi vizionate la Palatul Cesianu – Racoviţă sau online pe artmark.ro.