Nicoleta Dumitrescu
Ieri a fost marcată Ziua Mondială a Sănătății și, ca niciodată, pe cei care îmbracă halatele albe i-a prins această sărbătoare într-un moment mai mult decât dificil – lupta pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Pe unde s-a răspândit noul virus – și aproape că nu e colțișor din lumea asta în care nu a ajuns – cei din linia întâi au fost, și încă mai sunt, cei care formează corpul medical: medicii, asistentele, infirmierele, brancardierii. Persoanele care, până la epuizare, până la lacrimă, până la dor și grijă față de cei din propriile lor familii, luptă pentru a se putea face, lângă căpătâiul bolnavilor aflaţi pe patul de spital, diferența între viață și moarte. Iar în ultima perioadă s-a văzut cât de subțire, cât de invizibilă poate fi granița nu doar între viață și moarte, cât și între pozitiv și negativ, după efectuarea testelor medicale, inclusiv la medicii și asistenții care au intrat în contact cu bolnavii purtători ai temutului virus.

În acest timp, prin intermediul paginilor de socializare au circulat tot soiul de glume mai mult sau mai puțin nesărate, fie pe tema recomandării de a sta cât mai mult în casă ,fie pe aceea a restricțiilor, fie cu referire la lipsurile din sistemul medical. Una dintre ele a punctat însă o realitate care este și mai vizibilă în aceste vremuri, când aproape toată populația globului pământesc așteaptă, cu sufletul la gură, să se dea anunțul oficial: a fost descoperit și va intra în producție de masă antidotul pentru coronavirus! Despre ce glumă a fost vorba, care a circulat inclusiv ieri, de ziua Mondială a Sănătății? Despre cea care se referă la un celebru fotbalist care întreabă un cercetător cât va mai dura până se va descoperi vaccinul miraculos. Acesta din urmă i-a răspuns însă că nu e persoana tocmai potrivită pentru a-i da răspunsul, în condițiile în care diferența între leafa lor este ca de la Pământ la Lună!
Adevărul este că înconjurul pe care l-a făcut Covid-19 pe tot globul, transformând totul în criză, a scos la iveală cât de mult suferă domeniile Sănătate și Cercetare la capitolul bani, în comparație cu altele. Iar când vorbim despre bani, asta se traduce în dotare, echipamente, medicamente, lipsuri cu care, așa cum era și de așteptat, se confruntă inclusiv România.
Tot pe siteurile de socializare a circulat inclusiv opinia conform căreia, dacă acum în farmaciile din țară se găseau și celebrele fiole cu Polidin, ar mai fi existat un dram de speranță că există totuşi un posibil tratament încât să nu mai fie atât de subțire granița între viață și moarte! Numai că vremurile au făcut în așa fel încât și Polidinul să dispară definitiv, asta în ciuda faptul că adulții de astăzi își aduc aminte bine cât de eficiente erau, când răceala te trântea la pat, pe vremea copilăriei, cele șase fiole de Polidin injectabile, administrate, trei zile la rând, cu o seringă din metal cât palma de mare!
Și câte și mai câte n-au dispărut de la revoluție încoace, multora fiindu-le dor nu doar de Polidin, ci și de vaccinurile antigripale concepute și vândute de celebrul Institut de Cercetare Cantacuzino. Iar dorul este pentru că, iată, astăzi, în plină pandemie de coronavirus, Sănătatea și Cercetarea se dovedesc a fi cele mai expuse la neajunsuri, la lipsa de fonduri.
Iar asta din cauza faptului că, în ultimii zeci de ani, politicienii, în marea lor știință cu tentă electorală, au considerat că aceste două domenii pot fi trecute în plan secund! Dovadă că s-au închis spitale, iar cercetarea este la pământ!
Ieri, însă, de Ziua Mondială a Sănătății, în plină epidemie de coronavirus, s-a văzut cât de importante sunt aceste două domenii. Cei care vor funcții prin vot, oare vor fi în stare să învețe din această nouă lecție care este diferența dintre viață și moarte?