V. Stoica
Tornada care a speriat, marți seară, o întreagă Românie a ocolit zona județului Prahova, dar precipitațiile s-au manifestat violent și în județul nostru. Valea Călugărească, Urlați și Ceptura, dar și Tohani, au fost printre zonele viticole din județul Prahova lovite crunt de grindina care a acoperit cu totul pământul în numai câteva minute, în după-amiaza ultimei zile de aprilie.
Bucățile de gheață căzute din cer au reușit să distrugă hectare întregi de viță-de-vie, însă pagubele înregistrate vor fi contabilizate abia după ce se vor efectua toate verificările din teren.
Mai puțin de zece minute au fost de ajuns pentru ca unul dintre fermierii din zona Ceptura să semnaleze că grindina a lăsat în urmă hectare de vie distruse, însă se pare că distrugerile provocate de gheață nu ar fi într-atât de însemnate pe sectorul respectiv, putând fi recuperată, cu eforturi ce-i drept, vița-de-vie rămasă în urma fenomenelor meteorologice din ultima zi a lunii aprilie.
Pe de altă parte, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a reacționat virulent, pe facebook, împotriva celor care ar fi trebuit să pună în funcțiune sistemul antigrindină de pe raza județului Prahova: “Astăzi, în zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd. Plantații întregi de viță-de-vie și culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafețe mari. Ploaia torențială și grindina au blocat traficul rutier și șuvoaiele de apă au pătruns în curți și case… De ce nu s-a intervenit, eficient, cu rachete antigrindină? M-am informat şi avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost dată din timp, de către ANM. Cer public demiterea imediată a celor care nu și-au respectat atribuțiile de serviciu!”.
Au existat însă voci care au explicat că rachetele antigrindină nu ar fi făcut față în niciun caz mega-celulei de nori cu grindină formată peste Prahova și Buzău, ci, mai mult decât atât, ar fi putut produce un dezastru și mai mare.
Nici pompierii militari prahoveni nu au avut liniște marți, după ploaia torențială care a căzut peste județul Prahova. Potrivit reprezentanților ISU Prahova, pompierii au intervenit în special în zona de sud a județului, dar și la Ploieşti, Valea Călugărească, Blejoi, Urlați, Brazi și Berceni pentru a îndepărta efectele furtunii declanșate odată cu instaurarea codului portocaliu de vijelii. Pompierii au lucrat pentru a îndepărta copacii doborâți de rafalele de vânt, dar și pentru îndepărtarea apei din curțile, din beciurile sau din subsolurile caselor care au fost inundate în urma căderilor masive de precipitații.