F. T.

Ce scriam în ziarul de ieri? Că în numai două zile (7 și 8 ianuarie), pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină pentru a stinge flăcările care au cuprins zeci de case din județ. Din fericire, la momentul scrierii acelor rânduri, fuseseră constatate numai pagube materiale, nu și victime omenești.
Din nefericire, în seara zilei de 9 ianuarie a.c., s-a produs și inevitabilul: o femeie a murit ! S-a întâmplat la Colceag, unde ISU “Șerban Cantacuzino” Prahova a trimis două autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și un echipaj SMURD pentru stingerea și, eventual, acordarea primului ajutor victimelor care se aflau în locuință.
La sosirea salvatorilor, după cum se precizează într-un comunicat de presă al instituției, „arderea era generalizată, și se manifesta pe o suprafață de 80 de metri pătrați”.
Incendiul a fost localizat și apoi stins de către pompierii de pe cele două autospeciale, însă echipajul de paramedici de la SMURD nu a putut face mai mult decât să constate decesul unei bătrâne în vârsă de 92 de ani.
Ce recomandări – scrise de altfel tot în ziarul de ieri – făceau reprezentanții pompierilor prahoveni? Printre altele, acelea că, în cazul sobelor care funcţionează cu combustibil solid, este indicat ca ușile de alimentare să fie bine asigurate (etanșeizate), iar în faţa acestora să fie amplasată o tablă metalică, pentru protejarea pardoselii combustibile.
Care au fost cauzele pentru care femeia a murit, iar locuința acesteia a fost făcută scrum ? “Jar căzut din sobă”, se precizează în același document de presă al ISU Prahova.
Deci, oameni buni, recomandările pe care le fac , din lună în lună, sau chiar mai des pompierii prahoveni – curățarea coșurilor de fum, asigurarea etanșeizării ușilor de alimentare cu material combustibil, montarea pe pardoseală a unei table metalice ș.a.m.d. – nu sunt de flori de cuc ! Nu sunt pentru a se lăuda ISU Prahova că și-a făcut norma la comunicate ! Sunt pentru salvarea bunurilor și a vieților dumneavoastră.