Austria va urma exemplul SUA şi al Ungariei, care s-au retras din acordul global al Naţiunilor Unite privind migraţia, a anunţat ieri agenţia de presă austriacă APA, citată de Reuters și preluată de Agerpres.
”Austria nu va semna acordul referitor la drepturile refugiaţilor şi ale migranţilor, care va fi adoptat în luna decembrie la Conferinţa ONU de la Marrakech (Maroc)”, au declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz şi vicecancelarul Heinz-Christian Strache.
O decizie oficială în acest sens va fi luată miercuri, 31 octombrie, în şedinţa săptămânală a guvernului de la Viena. „Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată“ a fost aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU cu excepţia SUA, ţară care s-a retras anul trecut.
Pactul, care urmează să primească votul final în decembrie, abordează chestiuni precum motivaţia migranţilor, modul în care pot fi protejaţi şi integraţi în noi comunităţi.
Ungaria a anunţat deja că nu va ratifica acest pact. Polonia, care împreună cu Ungaria a intrat într-o dispută cu Comisia Europeană în legătură cu sistemul UE de redistribuire a solicitanţilor de azil pe baza unor cote obligatorii, ia în calcul o decizie similară.