F. T.

Angajații sindicaliști din cele două penitenciare prahovene – Târgșoru Nou și Ploiești – vor declanșa, începând de mâine, greva japonează de avertisment, aceasta constând în purtarea unor banderole albe pe braț.
De altfel, la Târgșor, după cum ne spunea, liderul Sindicatului “Equitas”, Adrian Grigoroiu, încă din urmă cu două zile, 80 de angajați din totalul celor 107 de membri au semnat că refuză să mai presteze ore suplimentare.
4-bDupă cum ne-a precizat și Constantin Gheorghe, liderul Sindicatului “Solidaritatea” din cadrul Penitenciarului Ploiești, și gardienii vor adopta, începând de mâine, aceeași formă de protest ca și la Târgșor – greva japoneză.
Dar, lucrurile se pare că nu se vor opri aici, câtă vreme reprezentanții ANP și ai Ministerului Justiției rămân – și se pare că vor rămâne – surzi și muți la doleanțele lucrătorilor din sistemul penitenciar. Astfel, pe data de 3 octombrie a.c., la nivel național, este programat un protest național al tuturor membrilor afiliați Federației Sindicale din cadrul Administrației Nționale a Penitenciarelor (FSANP) din care fac parte și gardienii de la cele două unități penitenciare din județ. Protestele sunt programate să se desfășoare în fața Administrației Naționale a Penitenciarelor și a Ministerului Justiției.
Reamintim că printre nemulțumirile angajaților din sistemul penitenciar se numără neplata orelor suplimentare restante (la nivelul sistemului sunt peste un milion!), neplata integrală a orelor suplimentare curente, rezolvarea problemei deficitului de personal. De asemenea, se cer condiții de muncă decente și, nu în ultimul rând, aplicarea legii cadru a salarizării, în contextul în care, în prezent, personalul din penitenciare este discriminat față de celelalte categorii de bugetari.