V. Stoica

Cel mai nou scandal din sânul Direcției Naționale Anticorupție pare să fie unul dintre cutremurele care ar putea să zguduie din temelii modul în care sunt privite anchetele penale, culegerea de probe în anumite dosare aflate în instrumentare și activitățile legate de derularea cercetărilor penale. Înregistrările prezentate duminică seară de posturile de televiziune Antena 3 și România TV sunt de-a dreptul șocante, iar faptul că în dosare în care erau vizați oameni de afaceri/ oameni politici importanți precum Sebastian Ghiță se foloseau probe discutabile/ false ridică mari semne de întrebare. Lămuriri ar putea să aducă doar anchete derulate corect de Inspecția Judiciară, mai ales că președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Simona Camelia Marcu, a solicitat efectuarea de verificări în temeiul dispoziţiilor Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Mai mult decât atât, fostul deputat de Prahova Vlad Cosma a depus o plângere penală pe numele unor procurori ai Direcției Naționale Anticorupție –
Serviciul Teritorial Ploiești, printre care se află Mircea Negulescu – aflat în plin proces de excludere din magistratură – și fostul șef al acestuia de la “unitatea de elită” a DNA, Lucian Onea, în care aceștia sunt acuzați de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat.
DNA a venit cu o replică halucinantă, cu un comunicat de presă în care a dat publicității stenograma unor discuții care ar fi avut loc săptămâna trecută la sediul din Ploiești al instituției.

Limbajul de mahala care îl caracteriza pe fostul procuror al DNA Ploiești Mircea Negulescu, aflat acum la un singur pas de excluderea din magistratură, de tipul “vreau să-l paradesc, dar nu cu mâna mea”, “la haules”, „un fetiș”, „îl luăm din toate părţile, îl ardem ca pe şoareci”, a fost lăsat în umbră, duminică seară, în urma apariției celor mai șocante înregistrări cu procurori ai Direcției Naționale Anticorupție, surprinși “on tape” de către fostul deputat de Prahova Vlad Cosma în discuții din care reiese cum erau culese “documente” la dosarele care vizau persoane importante din mediul politic sau din mediul de afaceri, așa cum s-a întâmplat cu Sebastian Ghiță, om de afaceri și fost deputat de Prahova, în prezent plecat din țară, în Serbia.
De altfel, înainte de a apărea acele înregistrări care au fost date publicității de către posturile de televiziune Antena 3 și România TV duminică seara, persoana care a reușit performanța de a-i înregistra pe procurorii DNA Ploiești, fostul deputat Vlad Cosma, depusese deja o plângere penală la Parchetul General împotriva acestora, acuzați de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat.
O țară întreagă a urmărit duminică seara acele înregistrări audio în care se auzeau atât vocea fostului procuror DNA Mircea Negulescu, cât și cea a șefului structurii de la Ploiești a acestei instituții, Lucian Onea.
„Mi-a spus că are o hârtie cu scrisul lui Sebastian Ghiță. După ce îmi arată hârtia îi spun că nu cunosc scrisul. Mi-a spus că dacă vreau ca pentru mine și sora mea să se termine aceste probleme trebuie să îl ajut. Reia seria de amenințări la adresa mea. Îmi solicită să inventez niște tabele cu simpatizanți PSD din Republica Moldova. Văzând că nu pot ieși din această încurcătură, accept propunerea celor doi procurori. Îmi spun că dacă nu vreau să depun eu hârtia, trebuie să solicit o întâlnire și să-l înregistrez”, a precizat fostul deputat Vlad Cosma în înregistrarea video în care relata evoluția faptelor, prezentată de cele două posturi de televiziune duminică seara. Și, de la hârtia cu scrisul lui Sebastian Ghiță a pornit – după cum reiese din înregistrări – ideea de a fabrica o serie de documente care să îl “înfunde” pe fostul parlamentar, devenit una dintre principalele ținte ale Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești în ultimii ani.
Chiar Sebastian Ghiță – în intervențiile telefonice pe care le-a avut în direct duminică seară la posturile de televiziune Antena 3 și România TV – s-a arătat șocat de ceea ce s-a prezentat în înregistrările respective: “Nici Ceaușescu nu făcea așa ceva. Domnul Augustin Lazăr trebuie să îi aresteze mâine. Eu oricum voi face plângere penală. Tot timpul încearcă să influențeze martori, fură hârtiile, strică calculatoarele. Noroc că noi avem toate hârtiile. Gândiți-vă că acești oameni mâine arestează pe nu știu cine la DNA Ploiești. Unul din martorii ăștia acoperiți pe care i-au folosit. Mi-au făcut mie un dosar cum de știu acest lucru. Știa tot orașul ce făcea acest Portocală. Doar Bucureștiul nu voia să știe. Inventau prejudicii, identități, fapte, falsificau percheziții informatice”, a declarat, printre altele, Sebastian Ghiță în intervenția telefonică de la Antena 3.

Reacţii ale instituţiilor la înregistrările compromiţătoare

Prima instituție care a avut un punct de vedere referitor la apariția celor mai noi înregistrări a fost Consiliul Superior al Magistraturii. Într-un comunicat de presă se arată: „Ca urmare a informaţiilor lansate în spaţiul public la data de 11 februarie 2018, prin intermediul posturilor de televiziune Antena 3, în cadrul emisiunii “Sinteza zilei”, respectiv România TV, în cadrul emisiunii „Ediţie de seară”, doamna judecător Simona Camelia Marcu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, va solicita Inspecţiei Judiciare efectuarea de verificări în temeiul dispoziţiilor Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”.
Pe de altă parte, și Direcția Națională Anticorupție a venit cu un comunicat de presă, în care se afirmă că Vlad Cosma “a prezentat denaturat situația dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal”. În același comunicat, DNA arată: „relevant este că, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul acestuia, s-au prezentat în mod repetat la șeful Serviciului Teritorial Ploiești și, în lipsa acestuia, la alți procurori/ofițeri de poliție judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situație juridică favorabilă lui și tatălui său – inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu în același dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat și fiul său)”. Deși, la finalul comunicatului de presă se arată că “aspectele menționate fac obiectul unui dosar penal având ca obiect, între alte infracțiuni, și infracțiunea de șantaj”, reprezentanții DNA au dat publicității și transcrieri ale unor discuții care ar fi avut loc între persoane din anturajul lui Mircea Cosma și ofițeri de poliție de la Serviciul Teritorial Ploiești.
O altă opinie așteptată în acest scandal a venit ieri din partea ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a declarat pentru Antena 3 că nu va sesiza Inspecția Judiciară în urma apariției noilor dezvăluiri legate de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. „Consider că la acest moment nu mai este necesară sesizarea Inspecției Judiciare pentru că, dacă aș sesiza, ne-ar prelungi cu mult, ar trebui să așteptăm rezultatele verificării Inspecției Judiciare. Sigur că în acest timp au ieșit multe la iveală. Dacă lucrurile așa stau, este foarte bine ca românii să cunoască adevărata față a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, ca românii să vadă modul în care se respectă sau nu ceea ce Constituția spune la prezumția de nevinovăție”, a spus Tudorel Toader, în intervenția telefonică. Ministrului Justiției, aflat la ora declarației în Japonia, i s-a cerut de către premierul Viorica Dăncilă să se întoarcă în țară cât mai urgent posibil.

Procurorul șef al DNA Ploiești: „Posibil să fie vocea mea!Onea

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, procurorul șef al acestei structuri, Lucian Onea, a declarat că filmul evenimentelor apărute în spațiul public, prezentate de Vlad Cosma, este “o variantă denaturată, personală, făcută de inculpatul Vlad Cosma”, însă a mai precizat, pe de altă parte, referitor la înregistrările respective, că “este posibil să fie vocea mea (…) or să se facă verificări”.
“Nu au existat niciodată metode nelegale, niciodată nu au fost falsificate probe în dosare”, a ținut să spună Lucian Onea, care însă și-a luat mâna de pe fostul său coleg, Mircea Negulescu, despre care a spus „a răspuns personal pentru ceea ce a făcut și de ceea ce noi aici în instituție nu am avut cunoștință”.