V. Stoica

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a organizat, ieri, la Ploiești, un seminar de informare a autorităților publice locale, dar și a oamenilor de afaceri în legătură cu oportunitățile de investiții din liniile de finanțare lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Primarii prahoveni prezenți la întrunirea care a avut loc la Palatul Administrativ s-au arătat interesați în special de fondurile pe Axa 10, care vizează îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Pe această axă, și autoritățile publice locale din mediul rural pot să acceseze fonduri în vederea modernizării și chiar extinderii unităților școlare, dacă prezintă proiecte viabile, în concordanță cu ghidul solicitantului, termenul limită pentru depunerea proiectelor fiind 24 aprilie 2018.
Pe de altă parte, însă, deși au această posibilitate, primarii din mediul rural s-au plâns de modul greoi în care se obțin avizele necesare completării cererii de finanțare, inclusiv cele obligatorii de la Ministerul Educației. Printre aceștia, primarul comunei Drăgănești, Ion Dumitrache, a arătat că a ratat depunerea unui proiect pentru școli din cauza unui aviz al Ministerului Educației. “Avizele de la ministere întârzie depunerea proiectelor”, a spus primarul din Drăgănești.
Reprezentanții ADR Muntenia au precizat că, într-adevăr, inexistența unui aviz duce automat la respingerea proiectului.
Și primarul din Lipănești, Robert Nica, a solicitat lămuriri asupra eligibilității proiectelor pe educație. Acesta a declarat că se dorește ca în școlile din Lipănești să se învețe într-un singur schimb, însă acest lucru presupune extinderea imobilelor școlilor, ceea ce ar putea fi posibil cu aviz de la ministerul de resort și cu dovada proprietății asupra terenului pe care să se extindă clădirile.
La Bătrâni, problema școlilor este alta: au nevoie de autorizație de funcționare de la ISU, iar pentru a îndeplini toate condițiile ar avea nevoie, de asemenea, de modificări la structura clădirilor în care funcționează unitățile școlare.