F. T.

Incendiul de la clubul bucureștean “Bamboo” le-a amintit autorităților că mai trebuie să-și exercite câteodată și atribuțiile, nu doar să se certe la nesfârșit! Așa că, la scurt timp după producerea evenimentului din Capitală, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a dispus efectuarea unor acțiuni preventive în discoteci și alte locuri în care se strânge public numeros (săli de spectacole, cluburi etc).
În Prahova, au fost controlate – începând de sâmbătă, ora 23 și până ieri dimineață – cluburile și discotecile din Ploiești, Câmpina, Vălenii de Munte, Ceptura și Tomșani -, aplicându-se 34 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 22.000 de lei.
În unele dintre locațiile vizate și sancționate, pompierii prahoveni au găsit “clasicele” improvizații la instalațiile electrice ori defecțiuni ale acestora, planuri de evacuare în caz de incendiu neactualizate, defecțiuni la iluminatul de securitate pentru marcarea căilor de evacuare, lipsa autorizației de securitate la incendiu și multe, multe altele. În fapt, nereguli ce se încadrează în păguboasa tradiție românească a lui “Lasă că merge și-așa!”.

Alături de pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino”, la controalele din noaptea de sâmbătă spre duminică au participat și polițiști și jandarmi din județ. Dar, fiindcă doar 15 dintre cele 34 de nereguli constatate au fost remediate pe loc, pompierii vor reveni pentru a verifica în ce măsură sunt remediate și celelalte disfuncționalități.
În paralel cu acțiunea nocturnă de sâmbătă spre duminică, angajații ISU “Șerban Cantacuzino” au mai derulat și opt acțiuni de recunoaștere la unele obiective cuprinse în planurile de verificare. Fiindcă, nu se știe niciodată de unde sare prima scânteie, mai ales că administratorii unor astfel de locații au timp de multe, numai de respectat regulile minime de prevenire a incendiilor se pare că nu !
În acest din urmă context, printr-un comunicat de presă, ISU Prahova precizează: ”Având în vedere că în perioada următoare (n.n. – zilele libere de 23 și 24 Ianuarie) se preconizează un aflux mare de persoane care aleg să-și petreacă timpul liber în astfel de locații ( discoteci și cluburi) ISU Prahova recomandă administratorilor/proprietarilor acestor categorii de locații să respecte legislația privind numărul maxim de utilizatori prevăzut de legislația în vigoare pentru aceste categorii de construcții, să solicite sprijin pentru acordarea asistenței tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentației necesare obținerii autorizației de incendiu, și, nu în ultimul rând, «o preocupare mai sporită pentru acest act administratriv care să asigure securitatea beneficiarilor»”.
În fapt, nu o dată, nu de două ori, ci de “n” ori, după tragedia din urmă cu mai bine de un an, de la Clubul Colectiv, pompierii prahoveni au derulat controale pentru verificarea modului în care sunt respectate regulile împotriva incendiilor. Nu puține și nu mici au fost și sancțiunile date pentru nerespectarea regulilor privind paza și stingerea incendiilor.
Însă, amenzile date în noaptea de sâmbătă spre duminică demonstrează că încă mai este de actualitate constatarea făcută de reprezentanții ISU: “Noi zicem, noi auzim”.
La nivel național, în aceeași noapte, au fost executate 162 controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, fiind aplicate 118 amenzi, în cuantum de 203.000 lei, pentru nerespectarea reglementărilor pe linia apărării împotriva incendiilor. Sancțiunile pecuniare date au fost pentru aceleași nereguli constatate și în Prahova. Deci, neglijențele unor patroni de astfel de locații sunt aceleași și prin alte județe, nu doar pe la noi !