Leon Chirilă

Românii şi, probabil, şi alte naţii, când află despre ceva nemaivăzut, nemaiauzit, nemaiîntâlnit spun că respectiva situaţie este…”ce n-a văzut Parisul”. Adică, într-o traducere aproximativă, ar însemna şi o noutate absolută, o premieră, poate chiar o surpriză sau o întâmplare care nu s-ar mai fi pomenit. Ei bine, în acest mijloc de iarnă, am asistat la unele întâmplări – să le spunem – despre care, într-adevăr, nici Parisul – oraşul supranumit, pe bună dreptate, al luminilor – nu cred că şi-ar fi închipuit că se pot petrece. Şi aş menţiona o primă întâmplare, e-adevărat, nefericită, şi anume incendiul devastator de la clubul „de fiţe” Bamboo din Bucureşti, unde a ars totul – mai ceva ca… Parisul în revoluţia de la 1789, după cum versifica marele Eminescu! Astfel, de pe circa 3.000 de metri pătraţi, pe cât se spune că s-ar fi întins localul, nu au rămas decât câteva grinzi torsionate şi cenuşa, iar ceea ce, într-adevăr, n-a văzut Parisul este că dintre sutele de clienţi ai localului nu s-a înregistrat niciun deces. Şi spun astfel deoarece avem termene de comparaţie foarte nefericite, anume cel de la clubul Colectiv sau tragedia asemănătoare din SUA!?!
Şi tot în această perioadă s-a suprapus un alt moment care merită catalogarea de a nu fi fost văzut la… Paris, şi anume protestele anti-Trump, organizate, chiar a doua zi de la instalarea preşedintelui SUA, de către circa un milion de femei americane!?! Aceasta, după ce chiar în ziua când noul lider de la Casa Albă îşi depunea jurământul şi „intra în pâinea” preşedinţiei, în numeroase oraşe din SUA şi chiar din lume se organizaseră, de asemenea, demonstraţii anti-Trump!?! Iar ca să încheiem cu seria „americanismelor” nevăzute de…Paris, voi menţiona că, pentru prima dată, un ministru român de Externe îi cam „dă peste bot” ambasadorului SUA la Bucureşti, cerându-i să respecte standardele diplomatice în dialogurile cu „ai noştri” şi să nu ne tot „urecheze” prin presă!
Nebănuite „căi ale Domnului” – şi, de asemenea, nevăzute prin capitala Franţei – sunt şi alte fapte petrecute pe meleaguri carpato-danubiano-pontice. De pildă, organizaţiile de elevi şi studenţi cer retragerea proiectelor de ordonanţă referitoare la graţiere şi modificarea codurilor penale (!?!)– ca şi când solicitanţii ar fi nişte atotcunoscători absolvenţi cu „Magna cum laude” ai universităţilor celebre din lume – iar un angajat al DNA a prezentat opiniei publice o statistică a primului semestru din 2016 ca fiind situaţia întregului an precedent!?! Fireşte, acestea ca să fie bine şi să nu fie rău!
Revenind, iarăşi, pe la alţii care, de asemenea, au aflat multe…nevăzute de Paris, vom menţiona că Germania vrea cooperare cu noul preşedinte american – Donald Trump – dar cancelarul Merkel – ştiind ea ceva – se gândeşte şi prospectează orientarea UE spre…Asia! Fireşte, tot ca să fie bine şi să nu fie rău! Iar după Brexit, Thereza May – premierul britanic – nu vrea nici apartenenţă parţială (probabil, ştie că nu va fi posibilă o astfel de situaţie) şi nici asociere cu U.E.; şi este firesc, pentru că nici Parisul n-a văzut vreo ţară de pe bătrânul continent cu un picior în UE şi cu celălalt pe-aiurea!
Şi pentru ca, în final, să revenim la „oile noastre” – probabil necunoscute în capitala franceză, să adăugăm că o construcţie considerată cea mai mare de pe continent – Casa Poporului – are 84 m înălţime, 90 m – adâncime, cu patru niveluri sub pământ, dispunând de un buncăr antinuclear, de linie proprie de metrou şi un oraş plutitor, iar tunelurile din adâncuri se întind pe mulţi kilometri!
Cu siguranţă, Nicolae Ceauşescu n-a fost prin Paris ca să se destăinuie!?!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentInfomedica
Articolul următorTelefoane şi adrese utile