Alex Călinoiu

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a emis în această lună un comunicat în care anunţă că, de la 1 septembrie, cardul de sănătate devine obligatoriu pentru obţinerea serviciilor medicale, cu toate că, în prezent, la nivel naţional, încă mai sunt sute de mii de români cu vârsta peste 18 ani care nu au intrat în posesia acestor documente. Numai în judeţul Prahova se regăsesc peste 24.000 de asiguraţi cărora nu le-au fost emise carduri în prima etapă, în vreme ce mai bine de 11.000 de persoane pentru care au fost tipărite plăcuţele magnetice nu au intrat în posesia lor.
În judeţ au existat şi câteva sute de cazuri în care, speriaţi de o serie de ştiri alarmiste, prahovenii au declarat că refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase.
După un lung proces de distribuire în teritoriu, rămas într-o bună măsură nefinalizat, cardurile de sănătate devin obligatorii de la 1 septembrie, după cum a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, printr-un comunicat de presă. „Începând cu data de 1 septembrie 2015, serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului naţional de sănătate. Excepţie vor face asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă. Asiguraţii pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidenţa căreia se află pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate”, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al CNAS. Documentul a fost publicat pe pagina de internet a Casei de Asigurări în data de 11 august, fiind însoţit şi de o serie de informări transmise în teritoriu către medici. Cu toate acestea, situaţia la zi arată că, în întreaga ţară, încă mai sunt câteva sute de mii de români care nu au intrat în posesia plăcuţelor magnetice personalizate.
În judeţul nostru, potrivit situaţiei la zi prezentate ieri de reprezentanţii CAS Prahova, au fost transmise, în prima etapă, mai bine de 530.000 de carduri de sănătate. Acestea au fost distribuite prin Poşta Română, iar cardurile asiguraţilor care nu au fost găsiţi acasă de poştaşi au fost înapoiate Casei Judeţene. În momentul de faţă, la CAS Prahova se mai află 8.776 de carduri neridicate, potrivit datelor prezentate de Cătălin Tudorache, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Acesta a mai precizat că au mai rămas neridicate şi 2.387 de carduri aferente salariaţilor încadraţi la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti. În plus, 1.677 de carduri din prima serie au fost retipărite şi trimise din nou prin Poşta Română către beneficiari, după ce originalele au avut defecte, au fost declarate pierdute ori furate sau au survenit modificări ale datelor personale.
„A început o a doua etapă de distribuire, pentru asiguraţii în cazul cărora nu au fost tipărite carduri în prima etapă. În această a doua serie au fost distribuite către Poşta Română 24.229 de carduri, care urmează procedura iniţială. Oamenii trebuie să le aştepte acasă. Conform contractului, reprezentanţii Poştei trebuie să îi caute pe beneficiari acasă, de două ori. Doar dacă nu sunt găsiţi, îi vom anunţa să se prezinte la CAS Prahova pentru a le ridica. Asiguraţii care nu se vor regăsi nici în această etapă nu trebuie să se sperie, ei vor primi în continuare servicii medicale pe baza verificării datelor de către medici în sistemul informatic”, ne-a declarat Cătălin Tudorache, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova.
Statistica mai arată şi că, în judeţul nostru, destul de mulţi asiguraţi au refuzat să primească aceste carduri „din motive religioase sau de conştiinţă”. Explicaţia vine din mediatizarea unor informaţii bizare anul trecut, când s-a stârnit o adevărată isterie după ce s-a vehiculat ideea că pe cardurile de sănătate ar fi imprimat numărul satanic, 666. Oricât de ridicol pare, peste o sută de prahoveni au declarat că refuză să intre în posesia acestor documente, din motive religioase. Potrivit unei situaţii mai vechi, prezentate în luna mai a acestui an, la momentul respectiv erau 124 de persoane în această categorie, numărul fiind în creştere pe măsură ce distribuirea a continuat. Reprezentanţii instituţiei au precizat că, în cazurile acestor persoane, problema a fost rezolvată prin eliberarea unei adeverinţe tip care să ţină loc de card.
Data de la care ar fi trebuit să devină obligatorii aceste carduri electronice a fost modificată de mai multe ori de-a lungul anului 2015. Iniţial, oficialii din CNAS şi Ministerul Sănătăţii anunţaseră data de 1 februarie, momentul fiind amânat succesiv pentru 1 aprilie, 1 Mai ori sfârşitul lunii iunie. „Am decis că utilizarea cardului de sănătate nu mai poate fi amânată. Sistemul are nevoie de acest instrument. Economiile pe care le vom face se vor regăsi în numărul şi calitatea serviciilor oferite asiguraţilor”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
Conducerea Casei de Asigurări le aminteşte beneficiarilor că – dacă n-au făcut-o până acum – îşi pot activa cardurile la toţi furnizorii de servicii medicale, cu excepţia farmaciilor şi furnizorilor de echipamente.