Alex Călinoiu

Comisia Europeană a semnat, în această săptămână, Programul Operaţional Regional pentru România, program care stabileşte axele de finanţare de la UE pentru sesiunea 2014-2020. Practic, vorbim despre un document cadru care stabileşte, în linii mari, ce tipuri de proiecte vor primi finanţare din fonduri europene în următorii ani. Pentru România a fost pusă la dispoziţie una dintre cele mai mari sume din UE, nu mai puţin de 8,25 miliarde de euro.
Conducerea Consiliului Judeţean Prahova şi cea a Primăriei Ploieşti pregătesc deja proiecte de modernizare, care vor putea fi depuse, cel mai probabil, de la începutul anului viitor. Autorităţile şi-au propus să atragă finanţări nerambursabile pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, modernizarea drumurilor sau realizarea unui cartier de locuinţe sociale. La Ploieşti, pe lista de priorităţi se regăsesc construirea unui pod peste calea ferată – în locul cunoscutului „pod de lemn” de lângă Gara de Sud – şi rezolvarea problemei parcării din zona Spitalului Judeţean.

Semnarea Programului Operaţional Regional (POR) înseamnă, pe scurt, deschiderea oficială a sesiunii de finanţare 2014-2020 de la Uniunea Europeană şi asigură pentru România una dintre cele mai mari sume puse la bătaie de comunitatea europeană pentru statele membre UE, nu mai puţin de 8,25 miliarde de euro. POR este documentul care stabileşte axele de finanţare pentru următorii ani, respectiv tipologia proiectelor care vor putea fi depuse de către autorităţile româneşti. Următorul pas va fi stabilirea ghidurilor solicitantului – cel mai probabil în luna septembrie – care vor detalia criteriile de eligibilitate şi de departajare pentru proiectele depuse.
În Prahova, pregătirile pentru acest moment au început încă din 2013-2014, când conducerea Consiliului Judeţean le-a cerut tuturor primăriilor să elaboreze liste de priorităţi pentru demararea unor lucrări din fonduri europene. Odată cu stabilirea axelor de finanţare, proiectele propuse vor fi triate şi prioritizate, urmând ca autorităţile doritoare să înceapă studiile de fezabilitate pentru proiecte.

Priorităţile Consiliului Judeţean

La nivelul CJ Prahova se cunosc deja primele proiecte care vor fi depuse. Pe lista de priorităţi se numără modernizarea mai multor drumuri judeţene, având în vedere că în noul POR există o axă de peste un miliard de euro dedicată reţelelor de DJ-uri din România. „Un prim proiect vizează modernizarea a patru drumuri aflate în patrimoniul nostru şi care asigură legătura dintre Prahova şi judeţele vecine. Ne dorim să atragem finanţare pentru desfăşurarea unor lucrări pe DJ 102 K (din zona Urlaţi-Ceptura), DJ 100 H (din Jugureni până la limita de judeţ), DJ 100 C (Fulga-Sălciile-limita de judeţ) şi DJ 720 (Floreşti-Filipeştii de Pădure-graniţa cu Dâmboviţa)”, ne-a declarat Bogdan Toader, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
„Sunt mai multe proiecte pe care le-am putea propune în cadrul POR. Separat, aşteptăm şi deschiderea Programului Operaţional Sectorial Mediu pentru demararea celui de-al doilea master-plan de apă şi canalizare din judeţ, pentru care se pare că va exista o alocare de 230 de milioane de euro. Conform criteriilor care ne-au fost comunicate până acum, vor fi eligibile lucrările pentru aglomerări rurale de peste 2.000 de locuitori. Hidro Prahova a lansat licitaţia pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Ne dorim să continuăm şi lucrările în domeniul gestionării deşeurilor, urmând să propunem şi aici un nou master-plan judeţean pentru perioada 2014-2020”, ne-a declarat Radu Ionescu, cel de-al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Un alt proiect prioritar anunţat de acesta va viza modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică din Ploieşti.
La nivelul Primăriei Ploieşti, administraţia locală a programat luni o şedinţă internă pentru identificarea direcţiilor prioritare. „Vom avea o întâlnire cu toţi directorii din primărie. Vom stabili zece proiecte prioritare cu care ne vom prezenta mai departe în următorii ani. Pe lista de priorităţi se numără rezolvarea sistemului de trafic din zona «podului de lemn», crearea unui cartier social, având în vedere numărul mare de solicitări, şi deblocarea traficului din zona de nord, prin rezolvarea problemei parcării pentru mijloacele de transport şi realizarea unui terminal multimodal lângă Spitalul Judeţean, despre care s-a mai discutat şi în trecut”, ne-a declarat Iulian Teodorescu, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului.

Axele de finanţare

Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru România cuprinde 12 axe de finanţare, dintre care una pentru asistenţa tehnică din cadrul proiectelor. Celelalte 11 axe vizează:
1. Transfer tehnologic (206 milioane euro) – dedicată IMM-urilor, ONG-urilor şi autorităţilor publice;
2. Competitivitate IMM (877 mil. euro) – pentru modernizarea şi extinderea spaţiilor de producţie şi dotări;
3. Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon (236 mil. euro) – transport urban, eficienţă energetică a clădirilor publice;
4. Dezvoltare urbană (1,4 miliarde euro) –
reconversia terenurilor abandonate, infrastructură de educaţie;
5. Regenerare urbană şi patrimoniu cultural (466 mil. euro) – restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural, modernizarea spaţiilor publice;
6. Infrastructură de transport rutier (un miliard euro) – modernizarea reţelei de drumuri judeţene;
7. Valorificarea potenţialului turistic (118 mil. euro) – dedicată instituţiilor publice, vizând dezvoltarea infrastructurii turismului balnear;
8. Infrastructură sanitară şi socială (763 mil. euro) – reabilitare sau construire pentru infrastructura de sănătate, reabilitare pentru cea socială;
9. Comunităţi marginalizate (101 mil. euro) – axă destinată atât unităţilor administrative, cât şi ONG-urilor, IMM-urilor şi unităţilor de cult;
10. Infrastructură educaţională (352 mil. euro) – reabilitare, modernizare sau construire de unităţi şcolare;
11. Cadastru (312 mil. euro) – axă dedicată Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru îmbunătăţirea serviciilor, integrarea datelor existente şi extinderea înregistrării sistematice în zonele rurale.