Florin Tanasescu

Se aduc în platou cinci bătrânei din Caracal, păcăliţi prin metoda “Accidentul”, trei lele din Oltenia care nu au mai văzut până la vârsta de 80 de ani aşa iarnă grea în România ca ultima, şi care, desigur, nu vor mai vedea nici inundaţii aşa de mari ca-n primăvara ce stă să vină. Prezenţa descendenţilor de gradul întâi ai păgubiţilor FNI înscrişi la masa credală a lui Sorin Ovidiu Vântu este opţională, ei putând fi adunaţi în faţa sediului ÎCCJ să-i strige Elenei Udrea “Ne-ai furat ţara, fă ! Huoooooo ! La puşcărie cu tine, nemernico !”.
O nană moldoveancă – Floarea – în costumul popular cusut chiar de mâna ei, îngroaşă şi ea rândurile studioului. Pentru pauzele publicitare vor fi pregătite fursecuri, poale-n brâu, floricele, gogoşele şi revista “Amicii soldatului sovietic”. Figuranţilor veniţi mai de departe, de prin Bistriţa, li se asigură şi hrană rece pe drumul de-ntors acasă: zacăr şi foină. Fundalul emisiunii – dacă este la Antena 3 – este asigurat de numiţii Băsescu Traian, Boc Emil, Predoiu Cătălin ş.a.m.d., ajunşi în vizită de lucru la Canal şi întrebându-se „De ce noi?” . Acestea fiind zise, se toarnă seara, la ştiri, publicului larg, bezmeticit de ştirile de la ora 5 ale PROTV, următorul dialog copy-paste după stenogramele DNA. Deci, motor:
– Ciordit-ai ciricliul ?
– Îhî !
– Te-a văzut cineva ?
– NUP !
– O.K. O să-i dau eu un bip Jupânului, să iasă din şedinţa de Consiliu Judeţean, să mă resune. Îi zic să studieze piaţa la moldoveni, să vedem câte bulioane luăm pe el. Cu presa cum rămâne ?
– Cum am stabilit. A noastră, forever! Bă, da pe mine mă bate un gând… Vreau să mă retrag… Să nu-i mai auz p-ăia că strigă “Pe ei, pe mama lor”, de câte ori ieşim şi noi la o bere, la un meci sau dăm like la „Pagina oficială Simona Halep”. Am copii mici de crescut. Îmi bag picioarele (bip prelung, rumoare în platou, ca pe stadion când trage peste transversală, din trei metri, Prinţul Cristea. Nana Floarea leşină).
– Bă, nu fii dus! Hai sifon, că berea-i scumpă. Ia zi, şi mai departe?
– A rămas să vorbească Jupânul cu cine trebuie, să ne mai aducă un bou la arat şi nişte fonduri în primăvara asta, pentru programul “Împreună, radem satul românesc”. Da şi pe la ei e deranj mare… Pe Zgonea cică nici mama alegătorilor nu-l mai votează, Varujan plânge non-stop la Mormântul Eroului Sovietic, iar Dragnea tace, ca de obicei. De la ultima cuvântare din 2014, toamna, când a rostit celebra teză “Regionalizarea: chioară, oarbă, cum era, mulgeam lapte de la ea” – nici mustaţa n-a mişcat-o, nici din urechi n-a mai dat. Zici că-i mort…
– Îhî, încep să înţeleg.
Pe mai departe, Radu Tudor şi Dana Grecu explică publicului telespectator care-s probele indirecte deduse din acest dialog şi semnificaţia lor. Astfel, ciricliu ar duce cu gândul la Cocoş Dorin, bou, la tradiţionala poartă, Nana Floarea – la înţelepciunea populară. Ţara se duce la culcare liniştită şi răzbunată.
Ovidiu Oanţă, în faţa DNA, aşteaptă şi mâine legătura.