Violeta Stoica

‘* Principalul inculpat în dosar şi-a schimbat numele în timpul procesului

Magistraţii de la Tribunalul Prahova au decis, ieri, condamnarea la închisoare cu executare a membrilor aşa-numitului „clan Ceapchie”, ai cărui membri au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în vara anului 2011. Inculpaţii în dosarul instrumentat de către procurorii DIICOT Ploieşti şi pentru care s-a dat sentinţa ieri, în dosarul de la instanţa de fond, au fost acuzaţi de un cumul de infracţiuni, printre care înşelăciune şi iniţierea unui grup infracţional organizat, faptele pentru care aceştia au fost judecaţi fiind din perioada anilor 2009 – 2011.
De altfel, de-a lungul procesului care a durat aproape trei ani la instanţa de fond a Tribunalului Prahova, din cauza deselor cereri de amânare depuse de inculpaţi, dar şi din cauza expertizelor solicitate în această cauză, unul dintre inculpaţi, mai precis Nicolae Ceapchie, şi-a şi schimbat numele, după ce s-a căsătorit cu fiica unui consilier local PDL de la Ploieşti, însă acest lucru nu i-a îmbunătăţit cu nimic situaţia.

Totul a pornit la începutul lunii aprilie a anului 2011, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au efectuat mai multe percheziţii domiciliare pe raza judeţului Prahova, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat care acţiona pe raza judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Ilfov, specializat în obţinerea de beneficii financiare substanţiale prin fraude la firmele de leasing şi alte operaţiuni financiar-bancare frauduloase.
La vremea respectivă, nouă membri ai acestui grup, condus de Nicolae Ceapchie, erau învinuiţi că au indus în eroare reprezentanţii mai multor societăţi de leasing şi ai altor societăţi comerciale şi bancare, cu ocazia încheierii unor contracte, în scopul obţinerii de foloase materiale injuste, valoarea prejudiciului estimat de către anchetatori fiind de circa 10 milioane de lei. În cauza respectivă au fost efectuate cercetări, în primăvara anului 2011, în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani. De asemenea, procurorii au dispus şi instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor utilaje folosite la lucrări de infrastructură rutieră, dar şi asupra unui teren şi a şapte imobile aparţinând inculpaţilor care au fost trimişi în judecată.
La demararea anchetei de către procurori, s-a vorbit despre legăturile pe care firmele lui Nicolae Ceapchie, capul reţelei, le-au avut cu mai multe primării prahovene conduse de pedelişti. Trei dintre firmele controlate de Ceapchie au câştigat contracte cu mai mulţi primari „portocalii” din Prahova, câţiva dintre aceştia rămânând „cu buza umflată” după ce au achitat în avans societăţilor lui Ceapchie lucrări neexecutate la unele investiţii în construcţii sau la reţele de alimentări cu apă. Societăţile administrate de grupul infracţional condus de Ceapchie au avut contracte de lucrări cu 17 primării prahovene, precum şi cu alte autorităţi locale din judeţele limitrofe Prahovei.
Nicolae Ceapchie era, la vremea demarării procesului, într-o relaţie cu Ana Ruxandra Stanciu, o altă inculpată în acest dosar, fiica unui consilier local PDL, din Ploieşti. Aceştia şi-au oficializat relaţia, pe parcursul procesului, instanţa luând la cunoştinţă că „inculpatul Ceapchie Nicolae se numeşte actualmente Stanciu Nicolae, prin schimbarea numelui de familie, ca urmare a căsătoriei din data de 12.10.2013 şi este posesor al CI (…) eliberat la 17.10.2013 de către SPCLEP Ploieşti, aşa cum rezultă din adresa nr. 684010/12 februarie 2014 emisă de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova”. Astfel că inculpatul de la începutul procesului şi-a schimbat numele, însă decizia instanţei de fond nu a fost influenţată, aşa cum era normal, de această modificare.

• Decizia instanţei de fond

Acum, la trei ani de la debutul procesului la instanţa de fond, judecătorii au decis condamnarea inculpatului Nicolae Stanciu (fost Ceapchie), pentru infracţiunea de iniţiere a unui grup infracţional organizat, faptă din perioada 2009-2011, la pedeapsa de patru ani de închisoare, pentru infracţiunea de înşelăciune, săvârşită în aceeaşi perioadă, părţi vătămate fiind mai multe societăţi comerciale, dar şi societăţi de leasing, cu un prejudiciu de 1.582.508 euro, la pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, la care s-a mai aplicat şi o pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi, cu excepţia dreptului de a alege, pentru o durată de 3 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii. Nicolae Ceapchie (Stanciu) a mai primit alţi doi ani şi 10 luni de închisoare şi pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. După contopirea pedepselor, Ceapchie (Stanciu) ar trebui să execute – dacă aceste pedepse vor rămâne definitive– patru ani şi şase luni de închisoare, din care ar urma să se deducă perioada în care acesta a fost în arest preventiv, respectiv de la 7 aprilie 2011 la 21 februarie 2012.
Ana Ruxandra Stanciu, fiica alesului local ploieştean pedelist, a fost şi ea condamnată de instanţa de fond la patru ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional organizat, la alţi patru ani şi şase luni pentru înşelăciune şi la doi ani şi 10 luni pentru spălare de bani, după contopirea pedepselor şi dacă sentinţa va fi menţinută şi la instanţa superioară, urmând să execute nici mai mult nici mai puţin decât patru ani şi jumătate de închisoare, din care se va deduce doar durata reţinerii, adică 24 de ore!
O rudă a inculpatului acuzat de constituirea grupului infracţional organizat, Mădălin Ceapchie, a primit de la judecătorii Tribunalului Prahova, la rândul său, tot patru ani şi jumătate de închisoare, după contopirea pedepselor pentru săvârşirea de infracţiuni similare celor pentru care a fost condamnată Ana Ruxandra Stanciu. Şi acestuia ar urma să i se scadă perioada în care a stat în arest preventiv.
Alţi doi inculpaţi în acelaşi dosar, Constantin Mihalcea şi Aurelian Sandu, au fost condamnaţi la patru ani de închisoare cu executare.
Toate persoanele condamnate de judecătorii Tribunalului Prahova au mai fost obligate, prin sentinţa dată ieri, să plătească suma de 1.129.595,51 euro, reprezentând prejudiciu neacoperit, în solidar cu părţile responsabile civilmente, către partea civilă SC AFIN LEASING I.F.N. SA Bucureşti.
De asemenea, inculpaţii au mai fost obligaţi să plătească unei societăţi de materiale de construcţii din Păuleşti alţi 282.968,81 lei, dar şi la plata către partea civilă OTP FACKTORING ZRT (fost OTP LEASING ROMÂNIA IFN SA) a sumei de 59.765,49 euro, reprezentând alt prejudiciu neacoperit. În plus, alte sume – 185.364,92 euro şi 1.942.711,06 lei, reprezentând prejudiciu neacoperit– au fost obligaţi inculpaţii şi părţile responsabile civilmente să le achite către o altă parte civilă, sucursala unei bănci din Ploieşti. Instanţa a menţinut şi mai multe sechestre dispuse de procurorii DIICOT în anul 2011 asupra unor imobile aparţinând lui Nicolae Ceapchie (Stanciu), admiţând ridicarea sechestrului asupra unui imobil din comuna Târgşoru Vechi, sat Strejnic.
„Dispune confiscarea celor 85 telefoane mobile marca Nokia 6300 şi Nokia 7210 Supernova, ridicate de la inculpaţii Stanciu (fost Ceapchie) Nicolae şi Stanciu Ana Ruxandra şi depuse la camera de corpuri delicte din cadrul IPJ Prahova” şi „obligă inculpaţii la câte 10.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în finalul sentinţei date ieri de instanţa de fond a Tribunalului Prahova.