Transport gratuit şi pentru ploieştenii cu venituri sub 3000 de lei

În afara categoriilor sociale care beneficiau, şi până acum, de gratuităţi la transportul în comun ploieştean, pe traseele Transport Călători Express, începând din data de 31 martie, toţi ploieştenii care au venituri nete de până la 3000 de lei inclusiv vor putea circula fără să plătească bilet sau abonament pe mijloacele de transport din Ploieşti.

Consilierii locali au aprobat, ieri, aproape în unanimitate (un sigur consilier s-a abţinut de la vot – Gabriel Minea, de la PP-DD) proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, şi de un grup de aleşi locali privitor la acordarea gratuităţii pe transportul public pentru toţi ploieştenii cu venitul mai mic sau egal cu 3000 de lei, precum şi pentru cei fără venituri. Măsura va rămâne în vigoare în perioada derulării lucrărilor la calea de rulare a liniilor de tramvai, respectiv între 31 martie 2014 şi 31 decembrie 2015.
Cristian Iancovici, directorul Transport Călători Express (TCE), ne-a precizat, ieri, după şedinţa în care a fost aprobată hotărârea care vizează gratuitatea pe mijloacele de transport în comun ale acestei societăţi aflate în subordinea Consiliului Local Ploieşti, condiţiile în care vor putea fi obţinute legitimaţiile de călătorie. Directorul TCE spune că din data de 31 martie vor putea fi obţinute de la punctele de eliberare a tichetelor de călătorie – a căror listă va fi dată publicităţii, pentru că nu de la toate tonetele de bilete vor putea fi ridicate– aceste legitimaţii gratuite, iar solicitanţii vor fi obligaţi să se prezinte în aceste locaţii cu copie de pe actul de identitate, cu actul de identitate în original şi cu adeverinţa din care să reiasă că venitul net este mai mic sau egal cu suma de 3000 de lei, fără a fi nevoie de fotografie, pentru că aceste documente vor avea inscripţionat un timbru în relief. Aceste legitimaţii vor fi valabile un an, deci pentru anul 2014 se eliberează un abonament, iar pentru anul 2015 – un altul. Pe de altă parte, şi pensionarii care deţin acum legitimaţii de călătorie gratuite vor fi nevoiţi să le preschimbe în varianta nouă a abonamentului.
Dacă se gândeşte cineva că va putea „fenta” obţinerea unei asemenea legitimaţii de călătorie prin declararea unui venit mai mic decât cel real, va suporta rigorile legii, pentru că aceste cazuri vor fi depistate prin colaborarea dintre TCE şi ANAF, prin verificarea declaraţiilor de venit.
Pentru persoanele care sunt în tranzit prin Ploieşti (pentru navetişti, de exemplu, care nu au domiciliul în municipiu), vor rămâne valabile actualele tarife, respectiv doi lei un bilet de călătorie, biletul cumpărat prin SMS (la numărul 7576) şi 65 de lei – pentru abonamentul unic destinat călătoriilor cu toate mijloacele de transport ale Transport Călători Express.

Violeta STOICA