Chestiile de importanţă capitală se fac, întotdeauna, cu cap. De-aia, de-a lungul istoriei, poporul a încercat să filozofeze pe tema eşecurilor prin “ Capul face, capul trage”, sau sub forma lui “A dat cu capul de sus”. În context, nu este greu de ghicit de ce, când se face referire la animale, evaluarea la recensământ se face prin capete de porci, de vaci, de măgari, de oi. Probabil că în sensul ăsta se mai foloseşte şi expresia “au votat pe capete”. Astfel, ne gândim că este, totuşi, un paradox faptul că în Vaslui se foloseşte încă expresia “Da’ ci, ai fost bat di cap ?” ( în traducere, “Da ce, ai fost beat de cap?”), cât timp, în Moldova, populaţia de peste 18 ani a votat, majoritar, cu USL. Deşi, poate fi totuna dacă te dă cineva cu capul de zid sau te dai singur, de toţi pereţii.
De altfel, tot în spiritul înţelepciunii contemporane, lucrurile sunt foarte simple la noi în România: capul răutăţilor este Traian Băsescu. Iar dacă nu el, atunci sunt ungurii. Ce simplu e totul ! Evident, când foloseşti expresia ”Capul face, capul trage”, te poţi gândi nu doar la Gigi Becali şi la Gică Popescu, ci şi la mulţi alţii care au intrat în puşcărie sau care vor intra la început de aprilie. În acest sens, este de urmărit agitaţia de la Antena 3.
Tot la categoria lucrurilor de căpătâi, este de amintit că înţelepciunea milenară a neamului a scos la iveală chestii profunde, cu care nu ar trebui să ne mândrim, unul dintre marile rateuri de gândire ale naţiei fiind concentrate în “ Capul plecat, sabia nu-l taie”. Este, într-adevăr, de reflectat de nu cumva, în “Alexandru Lăpuşneanu”, cu atâtea capete tăiate, şi un protest pe măsură –“ Capul lui Moţoc vrem !” – nu este vorba decât despre o simplă răfuială boierească fără cine ştie ce conotaţii literare.
“Acolo unde îţi stau picioarele, îţi va sta şi capul “ – poate deveni o formă de ameninţare dezavuată de UE şi scoasă din manualele şcolare pentru clasele V-XII. Că nu te joci cu spaima copiilor când e vorba de învăţat ! Chestiune valabilă şi pentru nevinovata Maria Grapini.
Totuşi, a juca la două capete este, uneori, chiar indicat. Prin asta arăţi ori că eşti abil, ori că e valabilă chestia cu “Dumnezeu face cuib şi la barza chioară”. Vezi cazul Tăriceanu. Tot aşa, despre prost e indicat să zici doar “Atât îl duce capul”, şi “să-l laşi în plata Domnului”.
Nu-i vorbă, dacă-l auzi pe Zgonea cum îşi drege glasul în Camera Deputaţilor, încercând să dea importanţa cuvenită unui vot – ăluia pentru modificarea Codului Penal – chiar o iei cu capul ! Acelaşi lucru se întâmplă când o auzi pe finanţista Ioana Petrescu contrazicându-şi partidul şi insistând că numai scumpirea motorinei poate duce la creşterea pensiilor. Doar Şova e acelaşi băiat din popor, luat în freză.
Uneori, îţi vine să zici “Vai de capul nostru !”

Florin TĂNĂSESCU