Pe 14 ianuarie 2014, conducerea Ministerului Finanţelor Publice şi cea a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) au semnat convenţia privind implementarea Programului de garantare a creditelor IMM, prin care FNGCIMM este mandatat să garanteze, în numele şi în contul statului, creditele acordate de către bănci firmelor eligibile.
Creditele sunt oferite pentru capitalul de lucru al IMM şi sunt garantate de către stat în procent de 50 la sută din valoarea finanţării, exceptând dobânzile şi comisioanele bancare. Valoarea maximă a creditului de care poate beneficia o firmă este de 5 milioane de lei, sumă acordată pe o perioadă de maximum 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii rambursării cu încă cel mult 12 luni.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice, prin acest program se urmăreşte scurtarea timpului necesar acordării finanţărilor garantate de stat şi implicit crearea unui acces mai rapid al firmelor mici şi mijlocii la capitalul de lucru. Totodată, acest program are în vedere limitarea costurilor finanţării prin stabilirea unei marje maxime de 3,5 la sută pe an percepută de către bănci peste rata dobânzii de referinţă, care include şi nivelul total al comisioanelor stabilite de către finanţator.
C.D.