Din cauza condiţiilor meteorologice vitrege din timpul iernii, în special a gerului, au de suferit nu doar oamenii, ci şi animalele şi păsările sălbatice. Ele au neapărat nevoie de sprijinul nostru, în sensul asigurării de hrană suplimentară pentru a suporta mai uşor intemperiile acestui anotimp.
Pe cele 19 fonduri de vânătoare administrate de către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Prahova trăiau, în urma recensământului din primăvara acestui an, aproximativ 800 exemplare de mistreţ, 80 de cerb comun, 1.336 de căprior, 40 de urs şi 10.729 de iepuri, precum şi 3.578 exemplare de fazani. Fondurile de vânătoare amintite (dintre care nouă sunt situate în zona de câmpie, opt la deal şi două la munte) ocupă o suprafaţă totală de 133.677 de hectare.
După cum ne-a confirmat ing. Emilian Brebeanu, din cadrul Serviciului tehnic al AJVPS Prahova, încă de la sfârşitul acestei toamne, hrănitoarele existente pe cele 19 fonduri de vânătoare au fost aprovizionate, de către personalul asociaţiei, cu 54 tone de furaje fibroase (fân şi lucernă), 240 tone de furaje concentrate (cereale, fructe, seminţe) şi 15,39 tone de suculente (cartofi, mere, napi ş.a.). De asemenea, un element important din meniul animalelor sălbatice îl reprezintă sarea, care este adăugată şi în nutreţ. Astfel, până în momentul de faţă, au fost amplasate, în nişte suporţi speciali, peste 9,8 tone de sare sub formă de bulgări. În plus, în perioadele în care ninge din abundenţă, iar temperaturile coboară sub minus 15 grade Celsius, lucrătorii AJVPS Prahova au în vedere şi îndepărtarea zăpezii până la punctele de hrană sau hrănitori, pentru a le uşura accesul animalelor sălbatice.
Animalele bine hrănite pe timpul iernii înseamnă, fireşte, şi o sporire a exemplarelor de vânat disponibil pentru clienţi, în anul următor. Potrivit legislaţiei în vigoare, actualul sezon de vânătoare la animalele şi păsările sălbatice a debutat pe 15 mai 2013 şi se va încheia pe data de 14 mai 2014. Conform interlocutorului nostru, pentru acest sezon au fost aprobate următoarele cote de recoltare (împuşcare): cerb comun – două exemplare; căprior – 155 exemplare; mistreţ – 303 exemplare; iepuri – 1.100 exemplare; fazan – 940 exemplare, potârnichi – 90 exemplare. În cazul ursului, pot fi împuşcate numai două exemplare şi doar în cazul în care acestea produc pagube însemnate gospodăriilor cetăţenilor, însă şi atunci este nevoie de aprobare specială de la Ministerul Mediului. La aceste partide de vânătoare pot participa nu numai membrii AJVPS Prahova, ci şi vânători străini, dacă şi-au achitat taxele prevăzute de lege, care sunt cel puţin duble faţă de cele percepute vânătorilor autohtoni. În ultima vreme, vânătorii străinii şi-au manifestat un interes crescut pentru prepeliţe, sturzi, guguştiuci ş.a.
Dumitru CONSTANTIN