După Brigitte Bardot, care i-a cerut ajutorul preşedintelui Comisiei Europene să intervină în problema maidanezilor din România, un alt actor care a interpretat mai multe roluri în filme rulate pe marile ecrane din lume vrea să combată mult contestata lege care vizează soarta câinilor fără stăpân.
Pentru că nu are moştenitori, actorul Mickey Rourke a anunţat că va dona 250.000 de dolari pentru construirea unui adăpost pentru patrupedele care umblă libere pe străzile din ţara noastră. Construcţia – care ar urma să coste două milioane de dolari, bani pe care actorul ar vrea să-i strângă din donaţii, nu va fi un simplu adăpost, ci de dimensiunile unui stadion, în care să încapă 100.000 de maidanezi, denumirea putând lejer să împrumute şi titlul unui film: „Sanctuarul câinilor sălbatici din România”.
Sfârşitul tragic al unui pui de om, care încă mai este analizat de oamenii legii, actul normativ ce a încercat apoi să aducă o reglementare în privinţa maidanezilor au readus, din păcate, în atenţie, una dintre problemele la care societatea românească încă nu a reuşit să găsească o soluţie care să împace toate părţile.
Soarta câinilor comunitari a generat, de-a lungul anilor, ori de câte ori s-a încercat să fie identificată o posibilă rezolvare, păreri pro, dar şi patimă amestecată cu falsă îngrijorare. Nu e cazul să mai reamintim despre protestele din ultima perioadă, pe această temă curgând multă cerneală, pe la televiziuni fiind un adevărat pelerinaj de personaje transformate ad-hoc în comentatori specializaţi în domeniul canin.
Problema este, însă, alta. Câinii fără stăpân nu sunt o noutate în România. N-au apărut de ieri, de alaltăieri, găsirea unei soluţii figurând în promisiunile electorale o dată la patru ani, după care problema s-a pierdut în multitudinea de dificultăţi cotidiene cu care se confruntă ţara.
Adevărata cauză este însă aceea că, aşa cum se întâmplă în România, legile nu sunt perfecte, existând, întotdeauna, portiţe pe care să-şi strecoare interesul unii şi alţii, după cum bine s-a văzut şi în cazul situaţiei de la Bucureşti, când s-au rispit o groază de bani…tocându-se frunze la câini, sub “acoperişul” unei aşa-zise protecţii a animalelor.
Poate şi din această cauză, România revine în postura nedorită de ţară în care se spune că atunci când te afli pe stradă viaţa îţi este ameninţată de câinii fără stăpân, sau locul în care se doreşte, neapărat, eutanasierea lor, stârnind atâta agitaţie în rândul iubitorilor de animale, inclusiv în rândul vedetelor de pe la noi şi din străinătate.
Rămâne de văzut, după atâta agitaţie, ce soluţie va fi luată în calcul, până la urmă, în ceea ce priveşte soarta maidanezilor, cât să se împace şi capra (cei pro), şi varza (cei contra). Cât priveşte sanctuarul pe care vrea să-l ridice celebrul actor, în care să încapă 100.000 de maidanezi, om trăi şi-om vedea! Dacă nu, ideea poate fi lejer croşetată pentru regia unui film, că titlul deja există!
Nicoleta DUMITRESCU