Atentionarea meteorologilor de fenomene extreme – pornind de la ninsori abundente si viscol, aferente codului portocaliu – a fost, de aceasta data, inversa: autoritatile erau pregatite de rau, insa vremea s-a imbunatatit, inca de ieri de la pranz, cu toate ca avertizarea de cod portocaliu pentru judetul Prahova era in vigoare, initial, pana la ora 14.00.
Pentru informare, insa, ieri, la Institutia Prefectului a fost convocat comandamentul operational pentru situatii de urgenta, in cadrul caruia ar fi trebuit aprobata orice hotarare referitoare la eventuale inchideri de scoli sau alte propuneri asemanatoare. Doua scoli – cea din Jugureni si cea din satul Varbila, comuna Iordacheanu – au fost puse in discutie spre a se aproba suspendarea cursurilor. Initial, s-a vorbit ca elevii ar fi fost prezenti la scoala, asa cum precizau autoritatile locale, insa s-a dovedit ca, de fapt, cursurile au fost intrerupte in cele doua unitati de invatamant, din cauza accesului dificil al microbuzelor scolare catre cele doua scoli.
In cadrul sedintei, Valerian Manta, directorul Sectiei Drumuri Nationale (SDN) Ploiesti, a precizat ca au fost ceva probleme ieri dimineata pe autostrada A3, insa in zona judetului Ilfov, unde, pe banda de urgenta, zapada atingea 30 de centimetri. In rest, conform directorului SDN Ploiesti, pe drumurile nationale nu au fost probleme din cauza depunerilor de zapada. De fapt, chiar in timpul desfasurarii comandamentului pentru situatii de urgenta, participantii au primit mesaje pe telefoanele mobile despre transformarea codului portocaliu in cod galben, ceea ce a insemnat ca pericolele iminente cauzate de zapada si de viscol trecusera deja.
Cu toate acestea, la urmatoarea sedinta, desfasurata cateva ore mai tarziu, s-a hotarat restrictionarea circulatiei autovehiculelor spre judetul Buzau pe DJ 102H Satul Nou – Amaru, la solicitarea autoritatilor din judetul vecin. De asemenea, a fost inchis, din cauza viscolului din zona, traseul DJ 102D cuprins intre satul Boldesti si comuna Salciile. Accesul spre Salciile a fost stabilit pe DN 1D – Ciorani – DJ 102D sau pe DJ 100C Mizil – Fulga – Salciile.
V.STOICA