Conceptul de protectie civila a evoluat de la „aparare pasiva” in 1933 la „aparare locala antiaeriana” in 1952, apoi la „aparare civila” in 1978 si in sfarsit la „protectie civila” in 1996.

Schimbarile produse in societatea româneasca in perioada 1996-2004 au dus si la schimbari in domeniul protectiei civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004 ce este in concordanta cu principiile, scopurile si obiectivele prevazute in Strategia Internationala pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptata de Adunarea Generala ONU, precum si cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene in domeniu.

Protectia civila este definita ca o componenta a apararii nationale, cuprinzând ansamblul maSurilor adoptate si activitatilor desfasurate in scopul asigurarii protectiei populatiei, a bunurilor materiale si a factorilor de mediu in caz de razboi sau dezastre. Activitatea de protectie civila este de interes national, are caracter permanent si se bazeaza pe indeplinirea obligatiilor ce revin autoritatilor administratiei publice centrale si locale, persoanelor juridice si persoanelor fizice.

La nivelul municipiului Ploiesti, protectia civila, prevenirea situatiilor de urgenta, interventia operativa alaturi de alte componente cu atributii in acest domeniu, limitarea si inlaturarea urmarilor situatiilor de urgenta, constituie prioritati pentru Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta.

Cu ocazia sarbatoririi a 80 de ani de la infiintarea protectiei civile in România, uram intregului personal care isi desfasoara activitatea in sistemul protectiei civile, cat si colaboratorilor, felicitari, mult succes in indeplinirea misiunilor, sanatate, bucurii si implinirea tuturor dorintelor.