Recent, in judet a fost infiintata Asociatia Diabeticilor (A.D.) menita sa protejeze si sa promoveze interesele si drepturile legale ale bolnavilor diagnosticati cu aceasta afectiune. Totodata, se doreste ca in cadrul asociatiei amintite sa se organizeze si cursuri de educatie pentru diabetici, prin intermediul carora acestia sa invete cum sa manance, ce sa manance si in ce cantitate, respectand indicatia medicilor. ,,Eu ma lupt cu diabetul de 22 de ani si, de-a lungul timpului, m-am confruntat cu tot felul de situatii – am uitat sa-mi administrez insulina de cateva ori, am fost persecutata la locul de munca – si de aceea cred ca persoanele diabetice au nevoie de sprijinul celor dragi, au nevoie de consiliere psihologica si de impartasirea propriei experiente altora. Aceasta asociatie este necesara si pentru ca, potrivit statisticilor, judetul Prahova este pe locul al doilea in ceea ce priveste numarul de bolnavi de diabet, dupa Bucuresti, si ca atare cei peste 33.000 de bolnavi inregistrati in judetul nostru au nevoie de reprezentare, au nevoie ca sa lupte cineva pentru respectarea drepturilor lor si pentru imbunatatirea conditiilor de viata in general’’, ne-a precizat in cadrul conferintei de prezentare a Asociatiei Diabeticilor din Prahova, Angela Mihai, presedintele acesteia. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca asociatia prahoveana este afiliata Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania.
,,Practic, asociatia are numai trei saptamani de cand a fost infiintata oficial si doar 30 de membri inscrisi, dintre care cinci sunt copii. Speram ca pe viitor sa se inscrie si alte persoane si sa avem si sustinerea acestora prin directionarea celor doi la suta din impozitul pe venit. Tot din cauza faptului ca suntem la inceput, deocamdata nu avem un sediu al nostru, dar speram sa obtinem pe viitor, cu ajutorul Primariei Ploiesti. Cursurile probabil ca le vom sustine, pentru inceput, in sediul Biroului de Consiliere a Cetatenilor din Ploiesti, din zona Halelor Centrale’’, ne-a mai spus interlocutoarea noastra. Totodata, saptamana aceasta, pe 14 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, asociatia va avea si prima actiune oficiala: o campanie de testare gratuita a glicemiei adresata persoanelor cu risc de imbolnavire, care se va desfasura in interiorul Halelor Centrale, intre orele 10.00 – 12.00. ,,Nu am fi reusit sa realizam atat de repede un eveniment, insa cu ajutorul Clubului Lions, al Asociatiei Femeilor din Prahova, dar si al Scolii Postliceale Sanitare ,,Thoma Ionescu’’ din Ploiesti vom marca Ziua Mondiala a Diabetului. Iar, in plus, in seara zilei de 14 noiembrie, cladirea Halelor va fi iluminata in albastru, cu acelasi prilej’’, ne-a mai declarat presedintele asociatiei.
Fata de problemele pe care le intampina bolnavii diagnosticati cu aceasta boala si care ar trebui rezolvate cu prioritate, Angela Mihai ne-a mai spus ca ar fi bine ca prin programul national dedicat diabeticilor sa se acorde mai multe teste si ace (pentru cei care au nevoie de insulina) de persoana, cele acordate in prezent fiind insuficiente, si, de asemenea, sa se realizeze, in cadrul unui alt program national, o educatie a bolnavilor in ideea respectarii cu strictete a tratamentului pentru a nu se agrava boala. Presedintele A.D. din Prahova a mai atras atentia si asupra faptului ca, in cele mai multe cazuri, angajatorii nu ofera nicio sansa de incadrare in munca a persoanelor diagnosticate cu diabet, iar acest lucru trebuie sa se schimbe.
C. DOBRE