Pacientii isi vor dovedi calitatea de asigurat cu ajutorul cardului de sanatate, care va deveni obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2013, potrivit Hotararii de Guvern nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate, recent publicate in Monitorul Oficial. Cardul national de sanatate era prevazut sa fie introdus inca din 2007, potrivit Legii 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii, insa a tot fost amanat pana acum. De asemenea, trebuie precizat ca acest card national de sanatate nu are nicio legatura si nu trebuie confundat cu cardul european de sanatate, putand fi utilizat doar pe teritoriul tarii.
Potrivit legislatiei in vigoare, cardul se va emite individual, pentru fiecare persoana asigurata cu varsta peste 18 ani impliniti, si se va distribui asiguratilor incepand cu data intrarii in vigoare a normelor metodologice publicate in Monitorul Oficial. De asemenea, testarea functionalitatilor cardului – componenta informatica se realizeaza tot incepand cu data intrarii in vigoare a prezentelor norme, la nivelul judetului Arad, ca si judet pilot, se mai arata in documentul mentionat. In ceea ce priveste contravaloarea cardului national, respectiv cheltuielile pentru producerea documentului, aceasta se va suporta din bugetul Ministerului Sanatatii. Asiguratul va suporta contravaloarea cardului in situatia solicitarii eliberarii unui duplicat ca urmare a pierderii, a furtului sau a deteriorarii acestuia, precum si in situatia modificarii datelor personale de identificare, fiind totodata obligat ca in termen de 15 zile calendaristice de la producerea uneia dintre situatiile mentionate sa solicite casei de asigurari de sanatate eliberarea unui nou document, facand in acelasi timp dovada platii noului card in contul Imprimeriei Nationale. Termenul de valabilitate a cardului national este de cinci ani de la data emiterii. In cazul cardurilor emise pana la data de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate incepe tot de la data de 1 ianuarie 2013. Dupa emiterea lor, cardurile nationale urmeaza a fi distribuite catre pacienti prin intermediul medicilor de familie. In cazul in care un medic constata ca acesta nu functioneaza sau ca informatiile inscrise pe card sunt gresite, atunci are obligatia de a returna respectivul document casei de asigurari, de acolo urmand a fi retrimis catre Compania Nationala Imprimeria Nationala pentru retiparire.
In privinta informatiilor minime care vor fi trecute pe cardul national de sanatate, acestea sunt: numele si prenumele asiguratului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national, data expirarii documentului, precum si date despre diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces, dar si date referitoare la medicul de familie (nume, prenume, date de contact).
C. DOBRE