In urma sesizarilor autoritatilor de la Bucuresti, Ministerul Muncii si Imigratiei din Spania a stabilit noi reguli, mai putin stricte, pentru cetatenii romani care lucreaza in aceasta tara. Iata care sunt acestea: la sfarsitul unui contract de munca pe o perioada determinata, romanii nu vor mai semna un angajament de intoarcere in tara de origine; a fost stabilit mult mai clar statutul membrilor de familie (sot/sotie/copii pana la 21 de ani sau aflati in intretinere) al lucratorilor romani, atat in cazul celor care au deja drept de munca, precum si al celor pentru care trebuie obtinuta in prealabil, de catre angajator, o autorizatie de munca; membrii de familie, oricare ar fi nationalitatea acestora, sunt tratati conform legislatiei UE aplicabile cetatenilor comunitari si nu ca romani supusi restrictiilor impuse, in anul 2011.
Potrivit Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, noile reguli avantajeaza largi categorii de romani care lucreaza in Spania, iar termenul de aplicare a acestora este pana la 31 decembrie 2012. De ce doar atat? Principala explicatie ar fi aceea ca Spania se confrunta, in prezent, cu cea mai mare rata a somajului dintre toate tarile membre UE: peste 24 la suta. Statistica Uniunii Europene arata ca, la finele anului trecut, aproximativ 890.000 de romani erau rezidenti in Spania, dar in afara acestora mai lucrau ilegal vreo 200.000, potrivit unor surse neoficiale.
Intrebat cati cetateni din judetul nostru lucreaza in Spania, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Prahova, Cristina Oprita, ne-a declarat ca o astfel de statistica exista doar la nivelul Ministerului Muncii. „Ceea ce va pot spune este faptul ca, in momentul de fata, la centrele teritoriale ale AJOFM Prahova (din Ploiesti, Campina si Valenii de Munte) au fost inregistrate, in total, peste 250 de solicitari ale cetatenilor prahoveni care doresc sa lucreze in Spania. Peste 70 la suta dintre acestia prefera sa munceasca in agricultura, iar restul vor sa profeseze in meseriile in care sunt calificati: lacatusi, dulgheri, fierari-betonisti, ospatari, chelneri, asistenti medicali, bucatari, menajere s.a. Dupa centralizare, aceste cereri se introduc intr-o baza unica de date, administrata de Ministerul Muncii. In momentul in care la Bucuresti soseste o oferta de munca din partea unei companii spaniole, sunt anuntate agentiile de profil judetene pentru a selecta, in vederea sustinerii interviului, doar acele persoane dorite de angajator. Deocamdata, in acest an nu ne-a sosit vreo astfel de oferta, dar nu este exclus sa apara in orice moment”.
D. CONSTANTIN