• Parlamentul conduce topul coruptilor
• Armata – institutia cu cel mai mare grad de incredere

Aproximativ doua treimi (67 la suta) dintre romani cred ca in ultimul an a crescut coruptia in Romania, sase procente sunt de parere ca a scazut, iar 26 la suta considera ca nivelul coruptiei nu s-a modificat, potrivit unui sondaj realizat la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei.
Un procent mai redus de persoane care au domiciliul in mediul rural apreciaza ca nivelul coruptiei a crescut (62 la suta fata de 67 la suta media esantionului). Aceeasi tendinta se observa si pentru cei care au opinat ca nu au oferit mita, fie personal, fie un membru al familiei lor (64 la suta). Institutia cu gradul cel mai ridicat de incredere este – in mod traditional – armata (55 la suta este procentul celor care au incredere in foarte mare si in mare masura). Ea este urmata de institutiile de educatie (51 la suta), de Jandarmerie (47 la suta), institutiile de sanatate publica (37 la suta), autoritati publice locale (34 la suta). Diferenta cea mai mare in ceea ce priveste perceptia coruptiei se manifesta in cadrul opiniilor oferite de catre repondentii din Bucuresti. 81 de procente au afirmat ca nivelul coruptiei a crescut in ultimele 12 luni (plus 14 la suta comparativ cu media). Totodata, persoanele din Bucuresti au opinat in cea mai mare masura ca fie personal, fie un membru al familiei a oferit atentii/favoruri in ultimele 12 luni: 56% (plus 22 la suta comparativ cu media). De asemenea, 34 la suta din repondenti au afirmat ca fie personal, fie un membru al familiei lor a oferit spaga in ultimul an. Procentul este mai ridicat pentru barbati (36 la suta), pentru cei cu studii liceale (39 la suta) si superioare (37 de procente), cei din orase de provincie (36 la suta), cei din Bucuresti (56 de procente), venit peste 2.500 de lei (44 la suta).
Totodata, 38 la suta dintre repondenti au considerat ca valoarea aproximativa de bani cheltuita de familie pentru diferite atentii/favoruri in ultimele 12 luni a fost mai mare de 100 de lei, in timp ce 31 la suta au precizat o suma mai mica de 50 de lei, iar 30 la suta intre 51 si 100 de lei. Potrivit sondajului, 42 la suta din persoanele anchetate considera ca in Romania poti avea succes fara a fi corupt, in timp ce 57 la suta cred contrariul. Procente mai ridicate pentru cei care opineaza ca pot avea succes fara a fi corupt se regasesc pentru categoriile: barbati (44 la suta), 18-30 ani si peste 50 de ani (44 la suta), studii superioare (47 la suta), orase de provincie (46 la suta), venit peste 2.500 de lei (47 la suta). Parlamentul este perceput ca fiind cea mai corupta institutie din cadrul celor mentionate (87 la suta considera ca exista coruptie la nivelul angajatilor). Nicio institutie nu a atins un prag majoritar de perceptie privind lipsa coruptiei la nivelul angajatilor.
Persoanele care afirma ca nivelul coruptiei a crescut considera intr-o masura mai mare ca in cadrul institutiilor exista coruptie la nivelul angajatilor comparativ cu media esantionului.
Se observa o incidenta mai ridicata pentru oferirea de mita in cadrul celor rezidenti in Bucuresti, celor cu venit peste 2.500 de lei, celor cu studii superioare si varsta cuprinsa intre 30 si 49 de ani. La polul opus se situeaza cei din mediul rural, cei cu venit sub 600 de lei, cu un nivel de educatie scazut si varsta intre 18 si 30 de ani. In mediul rural, incidenta este de doua ori mai scazuta fata de cei din Bucuresti.
O incidenta de raspunsuri mai ridicata pentru posibilitatea de a ocupa o functie publica si de a incerca sa se imbogateasca prin intermediul coruptiei se observa in cadrul barbatilor, celor intre 30 si 49 de ani si celor cu venituri peste 2.500 de lei.