Daca prin exploatarea unei persoane se intelege prestarea unei munci sau indeplinirea de servicii in mod fortat ori tinerea in sclavie sau masuri de privare de libertate atunci sa amintim faptul ca din Prahova – dupa cum ni s-a precizat de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) – zeci de persoane au fost duse si amenintate in Cehia pentru a munci in folosul unor traficanti de persoane.
Fapt este ca nu de putine ori, starea financiara poate determina pe oricine sa aleaga sau sa accepte oferte de lucru in strainatate fara a verifica in prealabil veridicitatea acestora sau fara a analiza conditiile contractuale propuse de potentialii angajatori.
In strainatate poti deveni victima a traficului de persoane atunci cand se accepta oferta de munca in schimbul unei sume de bani, la indemnul unor persoane necunoscute, fara a verifica conditiile de munca sau de plata. Nu de putine ori se ajunge chiar sa fie sechestrate, maltratate, obligate sa munceasca fara plata, in conditii inumane persoane care in speranta unui trai decent accepta orice oferta.
Pentru a combate acest flagel, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) este institutia abilitata pentru a da sfaturi pentru evitarea unor situatii de risc cum ar fi: sa nu se accepte o oferta inainte de a intra in posesia unui contract de munca valabil; sa se verifice daca firma angajatoare din strainatate este inregistrata la Registrul Comertului din statul respectiv; sa se citeasca cu atentie prevederile contractului. In cazul in care exista aspecte neclare trebuie solicitat ajutorul unui jurist.
In acest sens ANITP este punctul de legatura intre victima traficului de persoane si organele de aplicare a legii, precum si intre acestea si ONG-urile din tara care ofera servicii in acest domeniu. Agentia coopereaza cu organizatiile neguvernamentale romane si straine, precum si cu organizatiile interguvernamentale, in vederea constientizarii asupra fenomenului traficului de persoane.
Principalele atributii ale ANITP sunt acelea de a primi informatii cu privire la persoanele aflate in stare de exploatare in tara sau in strainatate; de a solicita centrului regional cel mai apropiat de domiciliul persoanei sa acorde sprijinul cuvenit s.a.m.d.
F.T.