La fiecare patru ani – sau, dupa cazuistica, cinci – poporul se imbolnaveste de lepra. Prin vot si, din cand in cand, prin referendum. Este o afectiune de care sufera niste “boi”, reprezentand niste taraturi care stau pe capul nostru. Este lipsita de scrupule, caracter, constiinta, cum se zice in popor, ca de-aia se zice despre cate un neispravit: „Este o lepra”. Sta cocotata in turnul de fildes (Cotroceni, Casa Poporului) si nu are nicio tangenta cu vulgul, in afara de faptul ca ia pielea de pe el.
La fiecare patru ani, neamul devine un fel de Tichilesti – singurul sanatoriu din tara, printre putinele din Europa – cum, de altfel, si neamul e printre putinele de pe continent unde la conducere sunt leprele.
Lepra iti livreaza la domiciliu fel de fel de impozite sau amenzi. Chiar daca fugi de ea ca dracu’ de tamaie, te gaseste si-n gaura de sarpe, ca asta-i “Ultima casa” pentru multi dintre pamanteni, desi lepra clameaza programul “Prima casa”. Trimite emisarii sa te caute si-n scorburi sa-ti ia din pensie sau, de ce nu ?, sa te amendeze ca n-ai cauciucuri antiderapante, fiindca te considera orice – tractor U650 cu sau fara remorca, plug, caruta – numai om, nu !
Lepra este o specie care nu are nimic de-a face cu cei din jur. Si nici cei din jur cu ea. Intruneste sufragiile, prin vot, o data la patru ani, pentru a ajunge pe cele mai inalte culmi ale imbogatirii, iar talpa tarii, in cel mai adanc hau al disperarii.
Se transmite de la ales la ales si este solidara, face front comun impotriva oricarui antibiotic. Astfel, a devenit imuna la huiduieli, disperare, plansete. Si tara plange, ca s-a imbolnavit de lepra.
Se mai numeste si boala lui Hansen, insa, dupa vremurile pe care le traim – boala astora de ne conduc si ne jupoaie de vii. Poate duce la orbire, atrofierea sistemului nervos, caderea carnii. Unii dintre noi au ajuns piele si os, de pe ei cad suncile.
La Tichilesti sunt vreo 20 de bolnavi adevarati. In Parlament si la Cotroceni si in Palatul Victoria – cu ghiotura. Este incurabila si se transmite de la om la om, asadar avem putine sanse de a scapa de ea. Sa trimiti voluntari de la Crucea sau Semiluna Rosie pentru a-i trata pe cei cu “boala” asta, este inutil. Se simt bine in pielea lor.
De astfel de specimene nu ducem lipsa, iar norocul nostru este ca nu suntem bantuiti si de holera. Desi, niciodata nu-i prea tarziu.
Azi este ziua mondiala de lupta impotriva leprei. La ce bun, ca te lupti cu morile de vant ?
La fiecare patru ani, poporul se imbolnaveste de lepra. Prin vot – sau, dupa cazuistica – prin referendum.

Florin TANASESCU