Marinimie de miliardar

Ca Statele Unite ale Americii sunt tara tuturor posibilitatilor nu mai este o noutate pentru nimeni, prea multe situatii confirmand, cu prisosinta, aceasta calitate de invidiat. Iar un ultim exemplu, as spune, il ofera un grup de miliardari yankei care au ajuns la concluzia ca au prea multi dolari – era sa spun bani – cu care n-ar mai avea ce face in interes propriu si au hotarat sa-i cam dea de pomana. Este vorba despre vreo 34 de mari miliardari – printre cei mai bogati oameni din lume – care „au muscat” dintr-o nada care se cheama donatie de binefacere si spera astfel ca vor mai imbuna soarta multelor milioane de oropsiti ai tarii lor si ai planetei, in general. Si trebuie sa recunoastem ca lucrarea este laudabila, cel putin daca privim prin prisma faptului ca cei saraci sau chiar si cei cu venituri medii nu puteau recurge la un astfel de gest de binefacere pentru ca, pur si simplu, nu au resursele necesare. Pe de alta parte, era normal ca de pe acel pamant american sa porneasca o asemenea initiativa deoarece altfel SUA n-ar mai fi fost SUA. Acolo, cum spuneam, este pamantul fagaduintei, acolo legea, dreptatea si democratia s-au facut cu pistolul, iar marile catastrofe financiare – din 1929 si cea pe care a traversam acum – tot de pe meleaguri americane au plecat, Wall Street-ul New York-ului fiind „plamada” acestora.
Asadar, alde Bill Gates, Rockefeller, Ted Turner etc. – investitori, intreprinzatori, oameni de afaceri, moguli si alti asemenea lor, pentru ca si primarul metropolei newyorkeze, s-a prins in hora donatiilor – s-au angajat, ori au acceptat ca ar fi posibil sa cedeze cam jumatate din averile lor pentru scopuri caritabile. Ei bine, din zecile de mii de miliarde de dolari pe care fiecare dintre cei 34 – la care este posibil sa se alature si altii carora, de asemenea, le prisosesc dolarii – le detin, fireste, in conturi sigure, sume importante vor fi cedate pentru binele general, cum s-ar spune. De pilda, aceasta fundatie a marinimosilor americani va oferi, anual, circa 3 miliarde de dolari organizatiilor medicale pentru tratarea unor cazuri deosebite sau pentru cercetarea si descoperirea tratamentelor in bolile incurabile sau greu vindecabile. Repet, deci, este un lucru laudabil, de apreciat, care face ca aura Americii – cum ii spunem, in general – sa-si mentina si stralucirea, si cota de…invidie cu care este privita de restul lumii.
Cat despre noi, romanii, ce sa mai spunem cand nu stim si cred ca nici nu putem decat sa ne…vaitam ca nu avem aia, ca nu avem ailalta, ca nu ne da Guvernul, ca e greu, ca… Bogatii nostri – caci avem destui – se vaicaresc la fel ca toti ceilalti romani, numai ca scopul demersului lor de compatimire nu este altul decat acela de a-si tine cat mai bine, la adapost, agoniseala. De scopuri caritabile nu prea au auzit, iar marinimia lor se manifesta doar fata de propriile odrasle, in care pompeza milioanele doar ca sa le asigure un trai „caldut”, si nu sa le pregateasca sa devina respectabili miliardari. Probabil le este teama ca nu cumva ANI sau DNA sa-i ia la bani marunti si sa-i puna sa dea cu subsemnatul despre cum au facut primul milion! Iar teama cu pricina, la randu-i, nu face decat sa dispara, pur si simplu, fireasca si necesara generozitate, marinimie, sau bunatate – cum vreti sa-i spunem – si sa ne tina, in continuare, la aceeasi mare distanta de americani!
Leon CHIRILA