Produse nesigure, desi marcate CE, continua sa se gaseasca pe piata europeana, inclusiv in Romania. Supravegherea pietei si activitatile de control nu sunt inca suficiente pentru a crea cel mai inalt nivel de siguranta posibil, iar nivelurile de aplicare nu sunt aceleasi pe intreg teritoriul UE. Numarul de produse de consum periculoase retrase de pe piata UE a crescut cu 16% in 2008 in comparatie cu 2007, potrivit raportului anual al Comisiei privind sistemul comunitar de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase – „RAPEX”. Jucariile si articolele precum bicicletele, premergatoarele, patuturile si suzetele, produsele electrice si masinutele au fost marfurile cel mai frecvent notificate in 2008. De asemenea, numarul de notificari referitoare la produsele de origine chineza trimise prin intermediul RAPEX a crescut de la 52% in 2007 la 59% in 2008. Tarile care au trimis cele mai multe notificari au fost Germania (205 notificari), Spania (163 de notificari), Slovacia (140 de notificari), Grecia (132 de notificari) si Ungaria (129 de notificari). Notificarile trimise de aceste tari reprezinta 50% dintre toate notificarile cu privire la produse care prezinta un risc major transmise prin intermediul RAPEX. De la includerea in acest sistem, Romania a trimis doar 31 de notificari care au vizat produse electrocasnice, jucarii si cosmetice, ocupand astfel locul 26. In 2008, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a inregistrat doar patru sesizari, iar in 2009 numarul acestora a fost de cinci, spre deosebire de vecini care s-au aratat mai interesati de acest sistem, bulgarii notificand 89 de produse, ungurii 129, iar slovacii 140. Cifrele scazute pentru tara noastra arata fie indolenta si necunoasterea sistemului RAPEX, fie faptul ca in Romania se vand cele mai sigure produse…(?!?)
„Cea mai importanta provocare a fost aceea de a demonstra ca siguranta produselor nu este neglijata in aceasta perioada de criza financiara, ca intreprinderile continua sa isi respecte obligatiile fata de consumatori si ca statele membre aloca suficiente resurse pentru controlul aplicarii legislatiei“, a declarat Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorilor. De la inceputul anului 2010, s-au inregistrat peste 500 de sesizari la nivelul statelor din Uniunea Europeana, numarul fiind in crestere comparativ cu anul trecut. Pana in prezent, tara noastra nu a realizat nicio notificare in sistemul RAPEX. Principalele produse pentru care s-au facut notificari raman jucariile, produsele electrice, masinutele si hainele. ,,La nivelul Romaniei si implicit al judetului Prahova, este o cunoastere insuficienta a acestui sistem european. E pacat ca avem mai multe drepturi pe hartie pe care nu le valorificam. Atat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cat si asociatiile in domeniu ar trebui sa se implice mai mult in a constientiza cetatenii despre aceasta posibilitate si a-i determina sa participe la bunul mers al acestui mecanism, pentru imbunatatirea legislatiei si depasirea lacunelor existente’’, ne-a precizat Ion Zamfir, juristul Asociatiei, pentru Protectia Consumatorilor Ploiesti.
Ce reprezinta RAPEX?
Orice cetatean care face parte dintr-o tara membra a UE si care descopera pe piata produse de consum nealimentare, ce nu corespund standardelor europene, poate face reclamatie atat la autoritatile nationale abilitate in domeniu, cat si la Bruxelles, la Directia Generala pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, in cadrul Sistemului Comunitar pentru Schimb Rapid de Informatii – RAPEX.
De altfel, pe site-ul RAPEX, in fiecare saptamana este publicata o lista cu produse periculoase notificate de autoritatile nationale si masurile luate de tara respectiva dupa depunerea notificarilor in cauza. Schimbul rapid de informatii permite statelor membre UE sa ia masuri pentru restrangerea, interzicerea utilizarii de produse periculoase sau care prezinta riscuri pentru sanatatea si securitatea consumatorilor la nivel european. RAPEX acopera 30 de tari, plus Islanda, Norvegia si Lichtenstein. Romania face parte din acest sistem din 2006.
Cristina DOBRE