Rampe de acces in transportul public in comun, dar si in institutii, toalete publice si taxiuri adaptate nevoilor persoanelor cu handicap sunt doar cateva dintre principalele drepturi prevazute in Legea 448/2006 de care autoritatile prahovene nici nu se sinchisesc.
Ba, mai mult, pe fondul crizei, au fost taiate de la finantare taberele scolare gratuite pentru copiii cu dizabilitati, asistentii personali nu mai beneficiaza de gratuitate cand trebuie sa insoteasca persoanele pe care le au in ingrijire la tratament, primariile refuza sa mai angajeze asistenti personali, iar unele au anuntat ca vor sa faca restructurari de personal si, nu in ultimul rand, indemnizatiile vin cu intarziere. Si asta in conditiile in care judetul Prahova numara aproape 30.000 de persoane cu handicap.

Locurile de munca – o vesnica problema

Desi exista, din 2006, o lege care reglementeaza facilitatile persoanelor cu handicap, aceasta nu este aplicata mai deloc. ,,Nu exista rampe de acces in transportul public, la trotuare sau la institutii. Doar cateva dintre acestea s-au conformat. Companiile de taxi nu asigura masini speciale pentru aceste persoane, desi cerinta este’’, ne-a explicat Oana Dumitrascu, directorul executiv al Asociatiei de Sprijin al Copiilor cu Handicap Fizic.
,,Problemele sunt insa mult mai complexe si mai multe. Iar pentru cei care traiesc in mediul rural acestea se amplifica. Din cauza transportului, persoanelor, care totusi se pot deplasa cu carucior le este redusa accesibilitatea la doctor, la scoala, la evenimente culturale, practic la o viata normala. Facilitatile pe care le acorda statul sunt infime fata de nevoile reale’’, ne-a mai spus interlocutoarea noastra.
,,Mai nou, din cauza crizei, am inteles ca taberele scolare gratuite pentru copii vor fi sistate, anul acesta. De cateva luni indemnizatiile sosesc cu mari intarzieri, iar asistentilor personali nu li se acorda si sporul de vechime, desi acesta este trecut in cartea de munca, dar nu e prevazut si in bugetele primariilor’’, a mai adaugat Oana Dumitrascu.
Cat despre un loc de munca, nici nu se pune problema. Asa-zisa Bursa a locurilor de munca pentru persoane cu handicap este doar de forma ,,pentru ca exista oferte pentru sudori sau alte meserii pe care le pot practica doar cei complet sanatosi’’, ne- a mai spus interlocutoarea noastra.
La randul sau, Ecaterina Dinu, lider sindical al asistentilor personali, a adaugat ca incalcarile legii si criza au dus pana la aberatii si mai mari: ,,La Teisani, primarul a anuntat ca vrea sa faca restructurari in randul asistentilor personali si m-a atentionat ca in aceeasi situatie vor fi si alte primarii. Din 22 de asistenti, vrea sa reduca numarul la jumatate. Asa ceva nu vom permite, mergem in instanta daca se ajunge la o asemenea situatie. Iar, mai nou, asistentii personali nu mai beneficiaza de gratuitate cand trebuie sa insoteasca persoanele de care se ocupa la tratament. O aberatie!’’.
O alta nemultumire a Asociatiei de Sprijin al copiilor cu Handicap Fizic este de data recenta si vizeaza Primaria Ploiesti, care anul acesta, ,,nu a gasit un loc pentru ca martisoarele confectionate de copiii cu handicap sa poata fi expuse si vandute’’. Primarul le-a dat insa asigurari ca la anul vor fi gazduiti la Palatul Culturii, acum fiind in plin proces de renovare.

In judet, 6.641 persoane cu handicap grav

Paul Seremet, coordonator Compartiment de protectie sociala pentru persoane cu handicap si persoane varstnice ne-a spus ca ,,in judetul Prahova exista aproximativ 30.000 de persoane cu handicap, dintre care 6641 de persoane au afectiuni grave. Practic, suntem pe primul loc ca numar de persoane cu handicap, sigur si pentru ca judetul are o populatie numeroasa’’.
,,Este evident ca nu se respecta legislatia referitoare la aceste persoane. Banuiesc ca principalul motiv este de ordin financiar. Insa, toate acele masuri prevazute de lege se justifica si ar fi nevoie de facilitatile respective. De asemenea, din datele pe care le am, primariile refuza, incalcand legea, sa mai angajeze asistenti personali, motivand ca nu au bani’’, a mai declarat Paul Seremet.
Conform legii, persoanele cu handicap pot beneficia, la alegere, de o indemnizatie suplimentara de 460 lei sau de ingrijirea unui asistent personal, care primeste salariul minim pe economie. Fiind mai ieftina acordarea indemnizatiei suplimentare, multe primarii prefera aceasta optiune, in detrimentul persoanelor cu dizabilitati, care chiar au nevoie de insotitor. Potrivit interlocutorului nostru, acest lucru nu se intampla insa la Ploiesti si Campina.

Guvernul tergiverseaza aprobarea unor legi

In ceea ce priveste partea legislativa, nici Guvernul nu a gasit de cuviinta sa acorde prea mare importanta reglementarilor care prevad protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Fundatia ,,Pentru voi’’ si Institutul pentru Politici Publice au solicitat deja factorilor de decizie sa aprobe legile in acest sens, tinand cont de cercetari aprofundate si justificari obiective.
Din sapte proiecte care vizau modificari ale legii-cadru doar doua au fost aprobate, iar alte patru proiecte – respinse. Unul dintre aceste proiecte era, de fapt, o adaptare la normele europene ale drepturilor sociale pe care le au persoanele cu handicap. Mai exact, in tarile UE drepturile sociale sunt raportate la un salariu minim sau mediu pe economie, pe cand in Romania sunt fixe, neadaptate la nevoile individuale. De asemenea, nu a fost ratificata Conventia ONU pentru persoanele cu dizabilitati, care poate crea cadrul necesar pentru a asigura respectarea drepturilor si incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati.
Cristina DOBRE