Romanii au inceput noul an ingrijorati ca vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru mancare, deoarece in ultimele zile au fost anuntate scumpiri la carne – cu pana la 30 % – dar si la alte produse alimentare. Ieri dimineata, am fost la Halele Centrale din Ploiesti – unde isi fac cumparaturile multi dintre locuitorii municipiului, dar si persoane din alte localitati ale judetului – pentru a afla care este situatia in ceea ce priveste preturile alimentelor. Comerciantii care vand carne nu scumpisera, insa, marfa, si ne-au precizat ca nu au fost anuntati de catre conducerile firmelor la care sunt angajati sa mareasca preturile in urmatoarele zile. Astfel, ieri, valoarea carnii era cea de la sfarsitul anului trecut : pulpa de vita – 25 de lei / kg, ceafa de porc – intre 18 lei si 20, 9 lei/ kg, muschiul file de porc – 21, 9 lei/kg, pastrama de berbec – 25 de lei / kg , rasolul de vitel – 17, 5 lei/kg, pulpe de pui – intre 9,9 lei si 11, 9 lei / kg, carnatii – 12 lei /kg etc. Sunt comercianti care – la cererea patronilor – chiar au ieftinit unele produse. De exemplu, reprezentantii uneia dintre firme scazusera pretul la ceafa de porc de la 21 de lei la 18 lei kilogramul. Unii vanzatori cu care am stat de vorba ne-au spus ca nu considera necesara o scumpire a carnii, mai ales in conditiile in care in acest centru comercial majoritatea clientilor o reprezinta pensionarii.
Nici la produsele lactate nu aparusera ieri modificari ale preturilor: un kilogram de branza de vaci costa 12 lei, unul de telemea de oaie – 19 lei, un kilogram de telemea de vaca- 14, 4 lei, un litru de lapte – 3 lei. Si la legumele si fructele vandute la Halele Centrale, preturile stagneaza, comerciantii precizandu-ne, insa, ca nu stiu pana cand le vor vinde la valoarea de anul trecut.
Ana MAXIM