* Nigeria – in criza politica
Membrii de top ai elitei politice din Nigeria vor tine discutii de urgenta dupa ce s-a aflat ca presedintele Umaru Yar’Adua are “creierul grav afectat” dupa un tratament medical in Arabia Saudita. Umaru Yar’Adua nu a mai fost vazut de cand a plecat in Arabia Saudita pentru un tratament la inima, in urma cu sapte saptamani. Absenta sa indelungata a impins cel de-al doilea mare exportator de titei din Africa in pragul celei mai grave crize constitutionale de la sfarsitul conducerii militare de 33 de ani, in 1999. Populatia, impartita la egalitate intre crestini si musulmani, era revoltata ca guvernul ascunde adevarata stare a presedintelui. Ziarul nigerian Next sustine ca Yar’Adua are “creierul grav afectat si nu mai poate recunoaste pe nimeni, inclusiv sotia sa”. Oficialii guvernamentali au negat relatarea.
Cu toate acestea, surse britanice si din Nigeria declarau pentru The Daily Telegraph ca presedintele ar putea fi in coma de doua saptamani si chiar in “moarte clinica”. Liderii religiosi, politici si din educatie au anuntat un miting pentru ieri in capitala Abuja pentru a cere guvernului sa puna capat incertitudinii politice legate de presedinte.
* China condamna 24 de milioane de barbati la burlacie
Politica de planificare familiala “un cuplu, un copil “din China ar putea avea ca rezultat o viata de burlacie pentru 24 milioane de barbati care nu isi vor gasi sotie pana la sfarsitul deceniului, arata un raport. Principalul centru de cercetare al statului a descris dezechilibrul de gen la nou-nascuti ca cea mai serioasa problema demografica a Chinei. Surplusul de celibatari in zonele rurale a fost descris de un oficial ca o problema ce ar putea duce la o crestere a infractiunilor si instabilitate sociala. Raportul subliniaza ca politica copilului unic la parinti – introdusa pentru a opri cresterea populatiei – a dus la o preferinta pentru baieti, iar “avortul in functie de sex ramane un lucru extrem de comun, mai ales in zonele rurale,” se arata in raportul Academiei chineze de Stiinte Sociale.
Oficialii au recunoscut ca introducerea scanerelor cu ultrasunete in anii 1980 a rezultat in cresterea avortarii fetusurilor de fete, parintii dorind sa se asigure ca singurul lor copil va purta mai departe numele familiei. Rata normala a nasterilor de 103-107 baieti pentru 100 de fete in anii 1980 a ajuns in 1990 la 116 . Un raport britanic arata anul trecut ca doua provincii rurale sarace din China aveau un raport de 140 baieti la 100 de fete in intervalul de varsta 1-4 ani. Cu toate acestea, tendinta a inceput sa incetineasca ritmul din 2005, cand s-a ajuns la 119 barbati pentru 100 femei. Un expert chinez a calculat ca barbatii nascuti de la 1980 au depasit cu 38 milioane numarul de femei pana la finele anului 2008. Unii experti chinezi cred ca este timpul sa se modifice politica familiala despre care se crede ca a impiedicat 400 milioane de nasteri.
* Bulgaria trece la euro in 2013
Bulgaria, considerata cea mai saraca tara din UE, ar putea intra in zona euro inaintea Romaniei, cu un an sau doi, adica in 2013. Potrivit “Wall Street Journal”, vecinii de la sud de Dunare vor cere la finele acestei luni intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-2. Cererea de intrare in ERM-2 trebuie aprobata de sefii guvernelor din statele membre ale zonei euro si de presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Analistul economic Aurelian Dochia crede ca Bulgaria are sanse foarte mari sa intre in zona euro in 2013 pentru ca, spre deosebire de noi, tara de la sud de Dunare are un consiliu monetar. “Singurul lucru care ar putea fi afectat la Romania ar fi imaginea, pentru ca si la euro bulgarii au reusit sa ne depaseasca. Pe de alta parte, daca ne uitam la Polonia sau la Ungaria, vedem ca nici ei nu se grabesc sa adere”, a adaugat Dochia. Trecerea la moneda europeana ar putea avea consecinte negative asupra Bulgariei. Potrivit analistului, daca va veni o noua criza, Bulgaria va trebui sa absoarba socul economic prin fiscalitate si diminuarea salariilor. Pe de alta parte, Romania inca mai are avantajul ajustarii prin deprecierea monedei. Romania si-a stabilit pentru 2015 obiectivul de aderare la zona euro, prin urmare trebuie sa intre in ERM-2 in 2012.
Premierul Ungariei a spus, luni, ca si-a propus sa adopte euro in urmatorii patru ani, doar daca viitorul guvern va mentine o politica fiscala stricta. Acum, Ungaria nu indeplineste criteriile impuse de UE pentru intrarea in zona euro.