Foarte multe garsoniere sau apartamente au fost cumparate cu alt scop decat cel pentru care au fost construite. Acestea au devenit cabinete notariale, fast-fooduri, saloane de infrumusetare sau pizzerii. De aceasta situatie nu sunt deloc incantati ceilalti locatari ai blocurilor, care trebuie sa suporte fel si fel de mirosuri, zgomote si, in plus, mai raman si fara loc de parcare. “Nu mai zic ca seara de seara clientii pizzeriei fac galagie sau ca la noi in casa este un miros de mancare permanent, insa de foarte multe ori mi s-a intamplat sa fiu nevoita sa parchez masina in alt loc, la cateva blocuri distanta, pentru ca aici nu am unde. Mi s-a intamplat, de asemenea, sa gasesc un loc de parcare si sa ma blocheze diverse persoane, clienti ai magazinelor din zona, dupa care trebuia sa stau de la o jumatate de ora in sus pana apareau la masina”, ne-a precizat Anca Dumitru din Ploiesti.
“Magazinele si fast-foodurile de aici ne creaza probleme. De exemplu, cu greu obtinem bani de la patronii acestora pentru reparatii comune, cum ar fi la acoperis. Acesta este comun, ii acopera si pe ei si, astfel, sunt nevoiti sa plateasca. Numai ca unii dintre ei cu greu inteleg asta. Aceste spatii au fost inchiriate si reinchiriate de proprietar, s-au realizat modificari la structura, insa nu stim cum au reusit sa obtina astfel de autorizatii. Locatarii blocurilor sunt foarte nemultumiti de mirosurile care le intra in casa, atat de la fast-fooduri si pizzerie, cat si cele de la cei care fac clatite. Este un miros frumos, intr-adevar, insa sa il ai zi de zi in casa…nu e tocmai placut. De asemenea, locatarii se plang de zgomotul pe care il fac seara clintii acestor fast-fooduri, iar politistii comunitari nu-i vad! Acestia ne spun ca oamenii trebuie sa sune la Politie daca ii deranjeaza cineva. In plus, proprietarii apartamentelor de aici se lovesc, zilnic, de problema locurilor de parcare. Clientii pizzeriei, cei ai fast-foodurilor, ai salonului de infrumusetare si cei ai notariatului ocupa locurile de parcare. “In acest sens, intentionam sa punem la intrarea in gang o bariera care poate fi ridicata doar pe baza de cartela si astfel sa nu mai poata avea acces oricine in parcare. In prezent, strangem semnaturi de la locatari, acordul lor fiind necesar si pentru ca vor fi nevoiti sa dea niste bani pentru acesta bariera. Oricum, cei cu care am stat de vorba pana acum au fost de accord. In schimb, nu stiu cat de incantati vor fi proprietarii magazinelor, ai notarului etc. pentru ca vor primi o singura cartela”, ne-a precizat E.C., administratorul unei asociatii de proprietari.
Subsolurile blocurilor reprezinta si ele o problema pentru asociatiile de proprietari ploiestene. “Dupa Revolutie, subsolurile termice – in care sunt toate tevile de apa, si cele de incalzire – au inceput sa fie vandute, iar cei care le cumparau isi amanajau depozite. Am avut probleme pentru ca acestia veneau la noi sa ne ceara bani in cazul in care se spargea o teava de apa, de exemplu, si le strica marfa. Patronul unui magazin ne-a luat si scara pe care se coboara la subsol, locatarii neavand cum sa mai poata ajunge la propriile boxe. De exemplu, am mai avut o problema, nerezolvata nici in prezent, cu o doamna care si-a amenajat un depozit la subsolul unui bloc, inchiriat de primarie, si care nici in ziua de azi nu si-a platit datoriile. Factura la lumina venea in valoare de 40-70 de lei pe luna, iar de cand a plecat este intre 1 si 3 lei. Diferenta este atat de mare pentru ca se debransase de la sistemul de incalzire si tinea un radiator in priza”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Anemary GRIGORE
Acasă E bine de retinut Magazinele si fast-foodurile amanajate in interiorul blocurilor ii scot din minti pe...