Hotarat lucru, guvernantii nostri apreciaza arta cum se cuvine. Altfel nu se explica de ce anul acesta Guvernul a cheltuit sume uriase de amorul artei. Tablouri la Ministerul Afacerilor Externe, iar la Agentia de strategii guvernamentale – albume. Nu de pictura insa. Agentia a reusit sa dea nu mai putin 80.000 de euro pe albume despre apa si incalzirea globala.
In ciuda crizei, Agentia pentru strategii guvernamentale a gasit fondurile necesare pentru a cumpara cateva mii de albume. Este vorba despre “Incalzirea globala, ce poti face tu’’ si “Apa, ce poti face tu’’. Acestea au costat 82.000 de euro, adica salariul unui bugetar pe 20 de ani.
Secretariatul general al Guvernului a dat 12.000 de euro pe 2.500 de carti despre Istoria Minoritatilor Nationale. Potrivit lui Marko Atilla, de la departamentul de Relatii Interetnice din Guvern, cartile, care au mers la cele 42 de inspectorate scolare, constituie un prim pas catre realizarea unui manual care va tine de Ministerul Educatiei.
Arta este apreciata si la Afacerile Externe. Ministerul a cumparat doua picturi in ulei cu peste 17.000 de euro. Da, dar nu in 2009, spun reprezentantii ministerului, ci in 2008, cand nu era criza. Cu toate acestea, achizitia a fost facuta publica de-abia acum.
Dincolo de aceste cheltuieli, facute pe timp de criza, mai ramane o problema: niciodata nu au fost facute publice anunturile de participare la aceste licitatii. Cei care ar fi vrut sa participe la aceste licitatii nu ar fi avut nicio sansa sa le castige pentru ca nu ar fi aflat niciodata despre ele.