Printr-un recent act normativ au fost aprobate limitele, pe anul 2009, pentru finantarile rambursabile care pot fi contractate, cat si pentru tragerile din finantarile rambursabile contractate sau care urmeaza a fi contractate de catre unitatile administrativ-teritoriale. Astfel, pentru incadrarea in nivelul deficitului bugetului general consolidat, anul acesta, unitatile administrativ-teritoriale vor putea contracta finantari rambursabile, prin imprumuturi de la banci comerciale, de la institutii de credit si prin emisiuni de titluri de valoare, in limita sumei de 2.500 milioane lei. Conform actului normativ, aceste limite, pe categorii de unitati administrativ-teritoriale, se vor stabili in functie de ponderea veniturilor proprii in bugetele locale realizate in anul 2008 de fiecare localitate in parte, dupa cum urmeaza: * pentru comune: 457,50 milioane lei; * pentru orase: 191 milioane lei; * pentru municipii: 850 milioane lei; * pentru judete: 287 milioane lei.
De asemenea, primariile vor putea efectua trageri din finantarile rambursabile contractate sau care urmeaza a fi contractate prin imprumuturi de la banci comerciale, de la institutii de credit si prin emisiuni de titluri de valoare, in limita sumei de 1.710 milioane lei. Ca si in cazul de mai sus, si in aceasta situatie, limitele se vor stabili tot in functie de ponderea veniturilor proprii in bugetele locale realizate anul trecut, dupa cum urmeaza: * pentru comune: 312,93 milioane lei; * pentru orase: 130,644 milioane lei;* pentru municipii: 581,4 milioane lei;* pentru judete: 196,308 milioane lei.
Chiar daca au fost fixate astfel de prevederi, finantarile rambursabile care urmeaza sa fie contractate, precum si tragerile ce se vor putea efectua, vor fi autorizate de catre Comisia de autorizare a imprumuturilor locale.
N.D.