Uniformizarea practicii scolare – Escu

Florin TANASESCU

Suprasolicitati de protestele si iesirile in strada ale lefegiilor, “legiuitorii” tezelor unice la romana au mers pe regia piesei de teatru “Escu”. Adica ce-mi este Ghitescu, ce mi-este Nitescu sau, de ce nu, ce mi-e este Danciulescu ! Toti o apa si-un pamant, deci nu vedem de ce se face atata tevatura pe seama confuziei de la teza cu subiect unic de la Limba si literatura romana de joi. S-a confundat Nita Ghitescu cu Ghita Nitescu ! Si ce daca ? Caz in care, avertismentul ministrului de resort, Ecaterina Andronescu chiar pare neavenit: “In aceasta meserie, spre deosebire de altele, e greu sa admiti lipsa de performanta”.
Doamnei ministru, cu nedrag de orele de sport, este bine a i se aduce aminte ca a vorbi despre apostolii neamului inseamna vocatie, “iara nu meserie”. Tot Ecaterina a mai adaugat, in completarea ideii “ perseverare diabolicum est” in greseala, ca intr-o meserie precum aia de strungar, daca o dai in bara, nu-i nimic, rebuturile se ajusteaza ulterior. Perfect adevarat, numai ca pe vremea asta de criza, s-au inchis portile fabricilor, nici stifturi nu se mai fabrica. Avem, insa, parte de rebuturi in sistem, care, pana la urma, au dreptul la a solicita 50% marirea salariilor, fiindca se chinuie rau, neuro-psihic, pentru a intelege care este rostul si rolul lor pe la catedra, iar unora le trebuie chiar si un semestru pentru a intelege ce materie predau…..
Unii, desigur, desigur, nu toti. Aia care stau, ca si Piturca si alti antrenori de fotbal, cu bagajele la usa, navetisti fiind, cu gandul la rata care va sa vina. Si, de obicei, rata vine, drumul nu este aglomerat, numai cadrele dau in gropi. Revenind la subiectul alambicat de joi, o gasculita unsa pe criterii politice in post de secretar de stat, a explicat ca nu a fost cine stie ce mare greseala intre Ghitescu si Nitescu, fiindca, daca s-ar fi dat la teza… Eugen Ionescu, s-ar fi completat teatrul absurdului. Fata !, ca n-ai cum sa-i spui aterizatei, au n-ai aflat ca Ionesco – nu Ionescu – a spus ca “doar” s-a nascut in Romania? Au nu sti ca a scris mai mult in frantuzeste, iar anumite piese de teatru de-ale sale se joaca cu acordul fiicei sale ?
Am ras si radem, in continuare, de performerii care absolva liceul pe banda rulanta si devin, mai apoi, studenti sau masteranzi in diverse domenii, stand in fata calculatorului – invatamantul la ID – si trimitand raspunsurile ca la scoala de soferi, prin incercuirea variantelor. Stand si intrebandu-te cum este posibil asa ceva –sa-l confunzi pe Ghitescu cu Nitescu – o varianta de raspuns ar putea fi ca, dupa cum exista un circuit al apei in natura, asa se intampla si prin invatamant. Absolventii de la unele “particulare” devin formatori de nealfabeti, ei insisi sfertoalfabeti.
Si, cum cele mai multe dintre numele romanilor se termina in “escu”: Andronescu, Basescu, Iliescu – o amestecatura de “escuri” nu strica, la cat de de-a valma au intra si au iesit prin invatamant pedagogi care “uniformizeaza” practica scolara. Ceea ce n-ar fi rau, de nu s-ar duce de rapa generatii.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCULISE
Articolul următorCoada pentru Cotroceni