Octavian Dincuta s-a nascut la 28 iunie 1947 in cartierul Bucurestii Noi, din Capitala. La varsta de 13 ani a intrat in lumea jocului cu balonul rotund pe poarta echipei din cartier – Casa Scanteii din Bucuresti. Doi ani mai tarziu, fiind transferat de Ilie Oana, a devenit un ploiestean prin adoptiune, care si-a legat destinul fotbalistic de orasul “aurului negru”, pe care l-a slujit cu devotament si competenta, mai intai ca jucator timp de zece ani, si apoi a devenit antrenor.
In curtea echipei Petrolul s-a facut repede remarcat si la nici 17 ani a debutat in divizia A, mai precis, la 14 iunie 1964, in jocul Dinamo Pitesti – Petrolul Ploiesti 2-0, intr-un joc in care a evoluat alaturi de: Mihai Ionescu, Gheorghe Pahontu, Bujor Halmageanu, Marcel Marin, Alexandru Pall, Dumitrascu, Ion Alecu, Alexandru Fronea, Alexandru Badea, Mircea Dridea si Virgil Dridea.
Dupa cei 10 ani in care a evoluat pentru “gazarii” ploiesteni ca jucator, avea la activ pe prima scena fotbalistica a tarii, un numar de 216 jocuri, in care a marcat 35 de goluri, si mai presus de toate, adunase 30 de selectii pentru echipele nationale ale Romaniei. Un joc in Nationala A (a avut doua, dar dupa “curatarea” palmaresului din anul 2007 a ramas cu un singur joc, a doua prezenta fiindu-i trecuta in contul selectionatei olimpice), 4 meciuri in Nationala B, iar pentru nationala de tineret a tarii a evoluat de 22 de ori.
Cu Petrolul Ploiesti a evoluat in Cupa Campionilor in doua partide si un singur joc in Cupa Oraselor Targuri. A castigat un titlu de campion national in editia 1965-1966. Ca jucator s-a remarcat datorita calitatilor sale deosebite, fiind un fotbalist nu prea inalt (178 centimetri), dar viguros si cu o buna tehnica, fiind incomod pentru orice adversar. Dupa un retur cu Metalul Plopeni in divizia B (1974-1975) s-a transferat la Gloria din Buzau, unde a fost coleg de echipa cu: Stelian, Muresan, Alexandru Nicolae, Dan Tulpan, C. Vlad, Maghiar, Tudor Simion, Gheorghe Dobre, Dumitrache, Camil Oprisan, Marian Anghel, Constantin Stan, Nicolae Marin, Nan, Gheorghe Grozea, Enache, Ionescu, Alexandru Pall.
Dupa agatarea ghetelor in cui a devenit antrenor, experienta sa si bagajul de cunostinte acumulate in decursul anilor fiind de mare folos fotbalului prahovean. Fiind un constructor de echipe, a dovedit curaj in promovarea elementelor tinere si o mare stabilitate la locul de munca.
A activat, pe rand, ca antrenor, la urmatoarele echipe: IUC Ploiesti (1975-1987), Petrolistul Boldesti (1987-1990 si 1998-2003), Vega Ploiesti (1990-1998), Petrolul Blejoi (2001-2002), iar din primavara lui 2004 se ocupa de schimbul de maine al clubului FC Petrolul Ploiesti, avand in subordine echipa satelit, care evolueaza si este lider de toamna in Liga A Prahova.
Constantin DUMITRU – PLOPENI