Papa Benedict vede partea buna a crizei

Criza economica mondiala poate aduce mai putine cadouri de Craciun, dar Papa Benedict al XVI-lea considera ca aceste vremuri grele pot ajuta la redescoperirea simplitatii si solidaritatii specifice sfintei Sarbatori, redusa de multi la un simplu schimb de bunuri de consum.
Papa Benedict si-a exprimat speranta ca actuala criza financiara va ajuta oamenii sa se concentreze asupra semnificatiei spirituale a Craciunului, cand crestinii din intreaga lume sarbatoresc nasterea lui Iisus Cristos, in pestera din Bethleem.
Benedict al XVI-lea afirma ca aceasta criza va ajuta credinciosii sa redescopere ceea ce el numeste “caldura, simplitatea, prietenia si solidaritatea” – adevaratele valori ale Craciunului.
Reflectiile Suveranului Pontif asupra efectelor crizei economice au fost facute in cadrul intalnirii traditionale a Papei cu pelerinii si turistii, care a avut loc miercuri, la Vatican.

11.000 de militari, la ceremonia de investitura a lui Obama

Ceremonia de pe 20 ianuarie, cand Barack Obama va prelua oficial presedintia SUA, va duce la mobilizarea a peste 11.000 de militari pentru a impiedica un eventual atentat la Washington.
In acea zi sunt asteptate in capitala SUA intre 2 si 4 milioane de persoane.
Fortele armate vor patrula in spatiul aerian, vor organiza vaste retele pentru acordarea de ajutor medical si vor ajuta fortele de ordine sa asigure securitatea capitalei americane, a explicat generalul Gene Renuart, seful Comandamentului de Nord din Statele Unite.
Aproximativ 7.500 de militari activi si 4.000 de membri ai garzilor nationale vor participa la aceste operatiuni, cu ocazia investiturii celui de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite.
Pe de alta parte, Comandamentul Nord-American de Aparare Aerospatiala (NORAD) va spori numarul patrulelor aeriene deasupra Statelor Unite, pentru a preveni un atentat asemanator celui din 11 septembrie 2001.
Baterii de rachete pentru apararea antiaeriana, de tip Patriot, vor fi desfasurate la Washington. In plus, unitati speciale vor fi pregatite sa intervina in cazul unui atentat cu arme chimice.

Hamas a anuntat incetarea armistitiului cu Israelul

Organizatia Hamas a anuntat, ieri, ca a pus capat armistitiului pe care l-a avut cu Israelul.
Acordul dintre cele doua parti fusese incheiat in iunie, fiind mediat de Egipt.
Intelegerea a prevazut o incetare a ostilitatilor si redeschiderea partiala a frontierei dintre Gaza si Israel, dar si inapoierea, de catre Hamas, a soldatului israelian capturat, Gilad Shalit.
In ultimele saptamani, militantii palestinieni au lansat mai multe rachete spre Israel, iar armata israeliana a inchis, drept represalii, frontiera cu Gaza, blocand mai multe transporturi umanitare.

Rusia a arestat 149 de spioni straini in 2008

Rusia a pus capat in 2008 activitatilor a 149 de spioni care lucrau pentru guverne straine, dintre care o retea de agenti in solda Georgiei, a declarat, ieri, seful Serviciului Federal de Securitate – FSB, fostul KGB.
“In domeniul contraspionajului, am pus capat activitatilor a 48 de cadre si 101 agenti ai serviciilor speciale straine”, a declarat seful FSB, Aleksandr Bortnikov.
Potrivit lui, din cei 101 agenti, 76 erau straini si alti 25 cetateni rusi. “Noua cetateni straini au fost expulzati” din Rusia, a precizat el.
In 2007, Rusia a anuntat ca a descoperit 22 de cadre si 71 de agenti ai serviciilor secrete straine.
„O retea de agenti ai serviciilor speciale din Georgia”, cu care Rusia a fost in conflict in august, a fost dezmembrata in 2008, a adaugat Bortnikov. Seful FSB a precizat ca aceasta retea numara, printre altele, un membru al conducerii serviciilor georgiene, numit Herkelidze, si cinci rusi care sunt cercetati pentru tradare.
FSB a arestat de asemenea un barbat originar din Siria, Amin Butros, care avea pasaport rus. Acesta este acuzat ca a finantat grupari teroriste din Caucazul rus, a spus Bortnikov.