Exporturile Japoniei s-au prabusit
Exporturile Japoniei s-au redus, in noiembrie, cu 26,7%, cea mai mare rata din 2008, iar livrarile catre Asia au coborat la minimul ultimilor 22 de ani, pe fondul crizei economice si al aprecierii yenului, care au scazut cererea de produse, de la masini la electronice.
Totodata, importurile Japoniei s-au diminuat, in aceeasi luna, cu 14,4%, si au mentinut, pentru a doua luna consecutiv, un deficit al balantei comerciale. Ultima data cand Japonia a inregistrat, pentru doua luni la rand, un deficit comercial a fost in 1980, ca urmare a aprecierii yenului.
Moneda nationala a Japoniei s-a apreciat, in acest an, cu aproximativ 20% in raport cu dolarul american, pe masura ce investitorii au devenit ingrijorati de criza financiara internationala si au renuntat la active riscante, aducand astfel capital in tara. Livrarile catre Statele Unite ale Americii (SUA) s-au prabusit cu 33,8%, un nivel record, pe fondul cererii in scadere pentru automobile. Economia SUA se afla in recesiune, iar cererea americana pentru produsele japoneze s-a redus continuu in ultimele 15 luni de cand criza de pe piata ipotecara a generat restrangerea creditarii la nivel mondial.
Expedierile catre China au coborat cu 24,5%, cel mai mic nivel din 1995, determinate de cererea in scadere pentru semiconductori, camere digitale si alte produse electronice, a anuntat Ministerul de Finante.
Colapsul inregistrat pe pietele de export a dezechilibrat balanta comerciala a Japoniei, un domeniu sensibil al politicii economice. Totusi, deficitul comercial de 223,4 miliarde de yeni (2,5 miliarde de dolari) inregistrat in noiembrie a fost mai mic decat prognoza medie de 257,5 miliarde yeni.