Cutremur cu magnitudinea de 6,2 in Japonia

Un cutremur cu o magnitudine de 6,2 pe scara Richter s-a produs ieri in apropierea coastei de est a Japoniei. Desi cutremurul a fost unul puternic, el nu s-a soldat cu pagube materiale sau cu victime, au declarat surse oficiale. Acest cutremur este al doilea din ultimele zile, ambele localizate in aceeasi regiune, primul fiind evaluat de catre observatorul din Strasbourg la 7 grade.
Noul cutremur a avut loc la est de coastele prefecturii Fukushima, in nordul insulei principale Honshu, a anuntat agentia meteorologica nipona. Seismul a avut loc la ora locala 18.17 (11.17, ora Romaniei), iar hipocentrul a fost localizat la “o adancime foarte mica”, potrivit agentiei meteorologice.
Aceasta zona este una cu probleme, intrucat in jur de 20 % dintre seismele cele mai puternice care se produc in fiecare an in lume afecteaza Japonia.

Berlusconi propune alegerea presedintelui italian prin vot direct

Seful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, despre care presa afirma frecvent ca vrea sa devina presedinte, s-a declarat in favoarea alegerii directe a sefului statului.
“Sunt convins ca un regim prezidential ar fi formula constitu tionala care ar putea aduce cele mai bune rezultate in tara”, a declarat el intr-o conferinta de presa de sfarsit de an.
Seful statului italian este ales in prezent de Parlament si joaca rolul de arbitru intre partide in cadrul regimului parlamentar aflat in vigoare in Italia. Dupa intoarcerea sa la putere, in mai 2008, Silvio Berlusconi, in varsta de 72 de ani, a propus o lege care suspenda orice urmarire in justitie a celor mai inalti patru oficiali din stat – seful Guvernului, presedintele tarii si presedintii celor doua camere ale Parlamentului – pe perioada mandatului lor.

Israelul pregateste o ofensiva impotriva Hamas

Israelul isi pregateste riposta la tirurile de rachete si de obuze de mortiera lansate din Fasia Gaza, a declarat, ieri, generalul in rezerva Amos Gilad, precizand ca mai raman de stabilit numai data si amploarea operatiunii.
“Ne pregatim riposta la amenintarile Hamasului, dar ramane de stabilit cand va avea loc si ce amploare va avea”, a declarat inaltul oficial din Ministerul Apararii.
“Pentru a lovi, trebuie sa te pregatesti cu grija, ca pentru o interventie chirurgicala”, a adaugat Gilad, principalul consilier al ministrului apararii, Ehud Barack.
La randul sau, Guvernul israelian de tranzitie a dezbatut, ieri, in cursul reuniunii sale saptamanale, atitudinea pe care o va adopta in fata tirurilor din Fasia Gaza, la doua zile dupa expirarea armistitiului dintre Tel Aviv si Hamas.
Oficialul a subliniat ca o operatiune israeliana pe scara larga risca sa faca victime in randul civililor. “Daca vor fi ucisi copii si femei, instantele internationale vor opri operatiunea, care va fi un esec”, a avertizat Gilad.
Un alt responsabil din Ministerul Apararii a afirmat ca o confruntare intre Israel si Hamas este “inevitabila”, in pofida apelurilor la calm ale comunitatii internationale. “Calea pe care o vom urma in ceea ce priveste Gaza este evidenta. Situatia este in acelasi timp intolerabila si clara”, a subliniat oficialul, sub acoperirea anonimatului.

SUA vor fi invinse in Afganistan

Statele Unite vor suferi in Afganistan o infrangere la fel ca sovieticii in anii ’80, a declarat, ieri, un purtator de cuvant al talibanilor, a doua zi dupa ce Washingtonul a anuntat ca va desfasura intre 20.000 si 30.000 de soldati suplimentari pana in vara anului 2009. “In fiecare zi (americanii – n.red.) isi schimba discursul pentru a-si ascunde infrangerea. Ei vor acum sa trimita in Afganistan acelasi numar de militari ca sovieticii in anii ’80″, a afirmat Yusuf Ahmadi, contactat telefonic din Kandahar. “Sovieticii au trimis acest numar de soldati pentru a ocupa Afganistanul, dar au suferit o infrangere grea. Iar cand americanii vor aduce numarul de militari la acelasi nivel si ei vor suferi o infrangere zdrobitoare”, a adaugat el. Uniunea Sovietica a invadat Afganistanul in decembrie 1979. Trupele sovietice au pararsit tara zece ani mai tarziu, fara sa fi reusit sa invinga mujahedinii afgani, desi desfasurasera peste 100.000 de militari in tara (intre 100.000 si 160.000, potrivit unor estimari). Sambata seara, seful Statului Major Interarme american, amiralul Michael Mullen, a anuntat ca Statele Unite vor trimite intre 20.000 si 30.000 de soldati suplimentari in Afganistan pana in vara anului 2009.