Crestere economica zero, prognozata pentru Japonia

Guvernul Japoniei se asteapta la o stagnare a economiei in anul fiscal 2009. Este pentru prima oara, dupa 2001, cand a doua economie ca marime din lume are pronosticata crestere zero. De asemenea, previziunile de crestere economica pentru 2008 – 2009 au fost revizuite in scadere, de la +1,3% la +0,8%.
In scopul relansarii economiei, Japonia a redus dobanda de politica monetara cu 0,2 puncte procentuale, la 0,1%. Decizia a provocat cresterea puternica a yenului in raport cu dolarul, afectand astfel exportatorii japonezi. Guvernul Japoniei mai are prevazuta o serie de programe agresive de stimulare a economiei.
Institutul International de Finante:

PIB-ul mondial va scadea in 2009, pentru prima data din 1950

Institutul International de Finante (IIF), organism din care fac parte aproximativ 380 de mari banci din 70 de tari estimeaza ca Produsul Intern Brut la nivel mondial va fi mai mic in 2009, pentru prima data dupa mai multe decenii.
Astfel, PIB-ul planetei ar urma sa scada cu 0,4% in 2009 dupa ce a urcat cu 2,0% in 2008, estimeaza organizatia cu sediul la Washington.
Va fi prima data cand PIB-ul mondial scade, de la inceputul anului 1950, a declarat Philip Suttle, director de analiza macroeconomica la IIF.
IIF estimeaza, de asemenea, ca PIB-ul total al Statelor Unite, cel din 15 tari din zona euro si cel al Japoniei va scadea cu 1,4% in 2009.
Tarile emergente vor fi cel mai dur lovite de criza globala, mai spune IIF. Cresterea lor economica totala va incetini de la 5,9% prevazuta in 2008, la 3,1% in 2009, mai scrie un raport al organizatiei.

Talibanii le-au “minat” britanicilor masa de Craciun

Insurgentii talibani au aruncat in aer, pe drumul dinspre Pakistan spre tabara militara Bastion, un camion plin de curcani congelati destinati mesei de Craciun a trupelor britanice in Afganistan.
Incarcatura, cu o greutate de 325 de kilograme, urma sa fie folosita de trupele din provincia Helmand, unde 3.000 de soldati vor petrece sarbatorile. Dar masa de Craciun va avea loc conform planificarilor, dupa ce ministerul Apararii a decis ca alte provizii de carne de pasare sa fie transportate cu avionul, asigurandu-se astfel ca militarii nu vor rata meniul festiv.
Meniuri speciale au fost trimise si la cele zece baze avansate britanice (Forward Operating Bases), unde se afla 35 de bucatari. Ofiterul de regiment Nick Townley, care este responsabil de organizarea mesei de Craciun pentru trupele britanice in Afganistan, a afirmat: “Singurii care nu le vor primi sunt cei din bazele de patrulare, dar ideea este sa trimitem (militarii de aici) la bazele de avansate. Ei isi vor primi masa de Craciun la un moment dat, doar ca s-ar putea sa nu fie in ziua de Craciun”.
Toti soldatii britanici vor primi, printre altele, o cutie-cadou de Craciun, care include o trusa de unelte, trei mingi de jonglat, instrumente de cusut si o perna de calatorie.
Comandantul Paula Rowe, purtatoare de cuvant pentru Forta militara din Helmand, a declarat: “Ziua de Craciun va fi o zi de lucru ca de obicei pentru majoritatea dintre noi – operatiunile vor fi permanente si vom continua sa consolidam progresul care a fost realizat pana acum in privinta asigurarii unei securitati mai bune pentru poporul afgan – dar nu subestimam ingenuitatea barbatilor si a femeilor de a avea cel putin un spirit de sarbatoare, oriunde ar fi ei!”.

Serbia vrea sa adere la UE

Vicepremierul sarb, Bozidar Djelici, a declarat ca Serbia va depune in 2009 cererea de a primi statutul oficial de tara candidata la aderarea la Uniunea Europeana.
“Pentru a lua in considerare o eventuala cerere de acordare a statutului de tara candidata, UE trebuie sa analizeze mai intai implementarea ASA (Acordul de Stabilizare si Asociere-n.r.). De aceea vom incepe implementarea acestuia la 1 ianuarie 2009″, a subliniat Djelici. El a explicat ca in lunile urmatoare, Belgradul isi va continua eforturile de a convinge Olanda sa isi schimbe pozitia si sa accepte aplicarea tratatului comercial si in cazul Serbiei.
In opinia vicepremierului, Guvernul sarb depune toate eforturile pentru a localiza si aresta ultimii doi suspecti de crime de razboi, pentru a-si indeplini in sfarsit angajamentul de a coopera cu Tribunalul de la Haga.