Zeci de morti in cutremurul din China

Cutremurul produs sambata in sud-vestul Chinei a provocat moartea a 25 de persoane si avarierea a peste 100.000 de locuinte, afectand cel putin 440.000 de locuitori, a anuntat presa chineza ieri. Epicentrul seismului a fost localizat la circa 30 de kilometri sud-est de Panzhihua, China, potrivit Institutului american de Geofizica (USGS). Cutremurul s-a produs in jurul orei locale 04.30 (10.30 ora Romaniei), la o adancime de aproximativ zece kilometri. Potrivit USGS, cutremurul a avut o magnitudine de 5,7 grade, insa agentia de presa oficiala, China Noua, a anuntat ca seismul a avut 6,1 grade pe scara Richter. Conform agentiei China Noua, 192 de persoane au fost ranite si alte trei sunt date disparute. Un numar de 656 de scoli au fost avariate, iar ploaia ingreuneaza eforturile de salvare. Parti ale provinciei Sichuan, din sud-vestul Chinei, au fost devastate de un cutremur puternic la 12 mai, care a provocat moartea a 70.000 de persoane.

Transnistria a recunoscut independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud

Provincia separatista Transnistria din Republica Moldova a recunoscut independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud, cele doua regiuni separatiste din Georgia. Transnistria si-a proclamat independenta inca din 1992, dar nu a fost recunoscuta de niciun stat din lume. Liderul transnistrean, Igor Smirnov, i-a felicitat pe presedintii din Abhazia si Osetia de Sud. Transnistria este doar unul dintre conflictele inghetate rezultate din destramarea Uniunii Sovietice. O alta regiune in care tensiunile inca mocnesc este enclava Nagorno-Karabach din Azerbaidjan, locuita preponderent de etnici armeni. Nagorno-Karabach a recunoscut si ea independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud.

Pace de Ramadan

Pakistanul isi va suspenda operatiunile militare impotriva insurgentilor din regiunea tribala de la granita cu Afganistanul in onoarea lunii sfinte a musulmanilor, Ramadan. Fortele de securitate vor raspunde insa oricarei agresiuni in aceasta perioada, a declarat ministrul de interne, Rehman Malik. Suspendarea actiunilor militare va intra in vigoare de astazi.

Orasul New Orleans – evacuat din calea uraganului

Uraganul Gustav a lovit Cuba, cu rafale de vant, care depasesc 200 de kilometri pe ora. Autoritatile cubaneze au declarat stare de alerta maxima in capitala tarii si au fost evacuati aproape 190.000 de localnici. Potrivit celui mai recent bilant, cel putin 85 de oameni au murit, din cauza intemperiilor provocate de uragan. Gustav se abate si peste teritoriul SUA. Presedintele George Bush a declarat deja stare de urgenta in statul Louisiana, iar autoritatile au dispus evacuarea orasului New Orleans. Totusi, ieri, mai putin de jumatate dintre locuitori parasisera orasul, in pofida avertismentelor.