Barroso vrea tarif social la energie

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a pledat in favoarea unei reduceri tarifare pentru consumul de energie in cazul familiilor europene defavorizate.
„Statele membre UE pot avea grija ca unele grupuri de populatie cu venituri reduse sa nu fie private (de energie) si ar trebui sa actioneze in acest sens”, a declarat Barroso.
„Un tarif social care sa acopere nevoile de baza in materie de energie ar fi de exemplu o solutie buna”, a subliniat el, afirmand ca „nu exista o solutie universala” pentru problemele energetice.
De asemenea, Barroso a amintit Germaniei importanta energiei nucleare ca mijloc de combatere a cresterii preturilor la energie. „Stim ca energia nucleara in Germania este un subiect sensibil. Pe de alta parte, tot mai multe tari vad in domeniul nuclear o solutie – cel putin provizorie – pentru a stopa incalzirea climatica si a ne reduce dependenta pentru aprovizionari in petrol si gaz”, a explicat el.
Precedentul guvern de stanga al cancelarului german Gerhard Schroeder decisese sa inchida toate centralele nucleare pana in 2020.

Roman Abramovici recunoaste ca a facut averea prin coruptie

Miliardarul rus, Roman Abramovici, a recunoscut ca a platit, de-a lungul timpului, miliarde de dolari pentru a obtine favoruri politice si protectie.
Sumele au fost date unor magnati din Federatia Rusa pentru ca Abramovici sa poata avea acces la afacerile cu petrol si aluminiu dupa prabusirea Uniunii Sovietice.
Jurnalistii britanici au citat in acest sens un raport de 52 de pagini din dosarul procesului dintre Abramovici si Boris Berezovsky, un alt oligarh rus.
Berezovsky l-a dat in judecata pe Abramovici pe care il acuza ca l-a obligat sa ii vanda actiuni la pret redus in cadrul companiilor de petrol si aluminiu pe care le detinea.
Pe de alta parte, Abramovici a dezvaluit faptul ca i se cereau sume exorbitante pentru a putea avea acces pe piata. Printre cei care au primit bani se numara Boris Berezovsky si miliardarul georgian Badri Patarkatisvili.

Biserica suedeza oficiaza casatorii la minut

Biserica suedeza a acceptat oficierea casatoriilor la minut, in aer liber. Cadrul este unul cu totul neoficial, din dorinta de a atrage cat mai multe cupluri nonconformiste sa-si legalizeze relatia. Cuplurile care trec prin fata unei biserici din orasul Vasteras, centrul Suediei se pot casatori pe loc. Fara programare, fara taxe si fara tinute pretentioase. Ceremonia dureaza aproximativ sapte minute si se vrea a fi o alternativa la cununiile traditionale, foarte pretentioase si costisitoare.