Potop in Ucraina
Treisprezece persoane, dintre care cinci copii, au murit si peste 6.700 au fost evacuate, din cauza ploilor abundente si a furtunilor care au afectat in ultimele zile vestul Ucrainei, a anuntat ieri Ministerul pentru Situatii de Urgenta.Sapte persoane au fost ucise in regiunea Ivano-Frankivsk, cea mai afectata de furtuni, si alte sase in regiunea Cernivti, a precizat ministerul intr-un comunicat. Doua persoane sunt date disparute.
Echipele de interventie au evacuat peste 6.700 de persoane, adauga ministerul. Aproximativ 21.000 de case si 18.000 de hectare de terenuri agricole au fost inundate partial, iar 400 de poduri si 200 de kilometri de drumuri au fost avariate. Peste 300 de localitati raman private de electricitate, liniile de inalta tensiune fiind avariate, potrivit aceleiasi surse.
Presedintele Viktor Iuscenko a plecat ieri dimineata in regiunea Ivano-Frankivsk pentru a examina situatia din teren. Premierul Iulia Timosenko era de asemenea asteptata in regiune.

Presedintele sarb, amenintat
cu moartea

Presedintele sarb proeuropean Boris Tadici a primit mai multe amenintari cu moartea prin intermediul postei electronice, dupa arestarea fostului lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici.
„Esti un om mort, Boris”, se spune in unul dintre aceste mesaje electronice adresate Biroului de presa al Presedintiei. Autorul acestui text se prezinta ca fiind Beatovici Nebojsa, din Republica Srpska, entitatea sarba a Bosniei.
Un alt mesaj al unui anumit Ilija Ristelici din Bijela, Muntenegru, il avertizeaza pe presedintele Tadici ca „va fi pedepsit de Dumnezeu” si ca „un blestem a fost aruncat asupra sa”. Un al treilea mesaj considera ca presedintele sarb si-a semnat „propria condamnare la moarte” arestandu-l pe Radovan Karadzici si ca „toti tradatorii vor plati”.
Radovan Karadzici, care este considerat drept un „erou” de catre numerosi nationalisti sarbi, a fost arestat la 21 iulie la Belgrad. Karadzici este acuzat de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi de catre Tribunalul Penal International (TPI) de la Haga, unde va fi transferat in cursul saptamanii viitoare. Un deputat din partea Partidului Radical Sarb (SRS, ultranationalist), Vjerica Radeta, declarase vineri la adresa presedintelui Tadici ca „tradarea niciodata nu este iertata in Serbia”.
„Discursurile pline de ura si comportamentele violente nu pot fi tolerate nici in Parlament, nici pe strada”, a reactionat presedintele sarb intr-un comunicat.


Satul Olimpic a fost deschis
Organizatorii JO de la Beijing au inaugurat Satul Olimpic in cursul zilei de ieri, acesta avand in componenta 42 de cladiri si o suprafata de aproximativ 66 de hectare. Debutul Olimpiadei este din ce in ce mai aproape.
Sportivii au fost primiti cu urarea „Bine ati venit acasa la voi”, cuvintele fiind rostite de Chen Zhili, primarul Satului Olimpic. Baschetbalistul Yao Ming (de la Houston Rockets) si Liu Xiang (campionul olimpic de la 110 metri garduri) au fost printre primii sportivi care au inaugurat complexul.
In Satul Olimpic se pot gasi restaurante, cafenele, un sediu postal, o statie de pompieri, o clinica medicala si un coafor. De asemenea, sportivii au de ales intre mancarea orientala si cea occidentala, peste 2.400 de bucatari fiind pregatiti sa le satisfaca cerintele. Dupa China, a doua delegatie care s-a cazat deja in Satul Olimpic a fost Polonia. Aseara a plecat spre Beijing si delegatia Romaniei.
Jocurile Olimpice de la Beijing vor avea loc in perioada 8-24 august, la manifestari urmand sa participe si 104 sportivi din Romania.

Atentate cu bomba in India
Terorismul loveste din nou India. Aproape 30 de oameni au fost ucisi si peste 100 au fost raniti intr-o serie de atentate cu bomba la Ahmedabad, in vestul tarii. Atacul a avut loc la doar o zi dupa un val asemanator de explozii, soldate cu un mort si sapte raniti, intr-un alt oras indian, Bangalore.
Intr-o singura ora, saisprezece explozii au cutremurat centrul istoric al orasului Ahmedabad, locuit atat de hindusi cat si de musulmani. Bombele erau umplute cu suruburi si cuie, pentru a ucide sau a rani cat mai multi oameni. Printre tintele teroristilor s-au aflat si patru spitale. Autoritatile locale au calificat atentatele drept o „crima impotriva umanitatii” si au promis ca teroristii vor fi pedepsiti fara mila. Potrivit unui post local de televiziune, atacul ar fi fost revendicat de o grupare intitulata „Mujahidinii indieni”.
Un demnitar din cadrul ministerului de Interne s-a aratat surprins ca atentatul a putut avea loc in pofida masurilor de securitate introduse dupa exploziile de vineri, de la Bangalore. Analistii se tem ca atentatele din Ahmedabad ar putea declansa noi violente inter-religioase. Acum sase ani, un val de confruntari sangeroase intre hindusi si musulmani a facut aproape 2.000 de victime in oras si in imprejurimi. Marile orase indiene au fost, in ultimii ani, tinta mai multor atacuri teroriste bine organizate, puse in general pe seama extremistilor musulmani.