Parada militara de Ziua Frantei

Ieri a fost Ziua Nationala a Frantei. Cu ocazia traditionalei parade militare de 14 iulie, desfasurata anual, capitala franceza a fost survolata de 9 avioane „Alpha Jet” din escadrila de demonstratii aeriene „Patrouille de France”, urmate de 56 de aparate ale Fortelor Aeriene si Aeronauticii Navale.
Parada de pe Bulevardul Champs Elysees a fost deschisa de un detasament de soldati francezi din Forta Interimara a ONU din Liban si militari, participanti la diferitele misiuni ale Natiunilor Unite din zona Marii Mediterane.
Festivitatile militare au fost incheiate de membri ai Scolii de Parasutism Militar lansati din elicopter, care au aterizat in Place de la Concorde.
La festivitati au asistat 40 de sefi de stat. Alaturi de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, la tribuna oficiala s-a aflat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon si presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Printre ceremoniile inscrise in agenda zilei de 14 iulie s-a numarat si decernarea, de catre presedintele Frantei, a Ordinului Legiunea de Onoare. Anul acesta au fost beneficiari fostul candidat ecologist la presedintia Columbiei, Ingrid Betancourt, recent eliberata din mainile gherilelor marxiste FARC, si comicul Dany Boon.
Dupa petrecerea in aer liber de la Palatul Elysee, ultimul act al festivitatilor care a marcat Ziua Nationala a fost concertul din Champ-de-Mars, in care au fost interpretate partituri clasice ale repertoriului muzicii franceze.

SUA grabesc retragerea din Irak

Statele Unite ar putea accelera, din luna septembrie, retragerea militarilor sai din Irak. Informatia a aparut in cotidianul New York Times, care citeaza oficiali din cadrul administratiei si armatei americane. Retragerea ar fi motivata de necesitatea unor trupe suplimentare in Afganistan, pentru a lupta impotriva insurgentei talibane. O decizie finala nu a fost adoptata in acest sens, dar cel putin trei din cele 15 brigazi de lupta, prezente in Irak vor fi retrase.
Casa Alba a refuzat, deocamdata, sa se pronunte in acest sens, insa purtatorul de cuvant Gordon Johndroe a declarat ca presedintele spera sa aduca mai multi militari acasa.si va astepta recomandarea comandantului trupelor americane in Irak, generalul David Petraeus, care va fi facuta in septembrie.
„Pentru moment, vom continua discutiile cu irakienii in legatura cu obiectivele noastre comune privind o prezenta militara americana redusa”, a declarat Gordon Johndroe.

Presedintele Bush sprijina atacarea Iranului

Presedintele George W. Bush a informat Guvernul israelian ca este pregatit sa aprobe o actiune militara impotriva facilitatilor nucleare ale Iranului daca negocierile cu Teheranul nu ajung la un rezultat, a declarat un oficial de rang inalt al Pentagonului.
In ciuda opozitiei generalilor americani si a scepticismului privind capacitatea Americii de a face fata consecintelor militare, politice si economice ale unei astfel de actiuni, presedintele american ar fi dat „lumina galbena” planului Israelului de a ataca facilitatile nucleare iraniene, a declarat sursa citata. „Lumina galbena inseamna definitivati pregatirile, fiti gata pentru un atac imediat si anuntati-ne cand sunteti pregatiti”. Dar israelienilor li s-a transmis sa nu se astepte la sprijin din partea fortelor armate americane. De asemenea, Ierusalimul nu va putea folosi bazele militare ale SUA din Irak pentru suport logistic. Testele efectuate de Teheran saptamana trecuta au fost catalogate de Washington drept provocatoare, dar Pentagonul si CIA nu considera ca acestea ar reprezenta o amenintare imediata asupra Israelului sau a Statelor Unite.
„Totul depinde de Israel”, a spus oficialul militar: „Administratia actuala nu va ataca Iranul, s-a decis, deja, acest lucru. Dar presedintele este preocupat de amenintarea nucleara impotriva Israelului si este convins ca doar forta va impiedica Teheranul”. El a adaugat ca Israelul nu a prezentat, pana acum, un plan militar convingator. In interiorul Pentagonului exista, insa, o serioasa rezistenta in privinta unui atac asupra republicii islamiste, de teama represaliilor: „Militarii se opun planului de atac, in principal din cauza ca acesta ar putea pune in pericol viata soldatilor nostri din Irak si Afganistan”, a spus sursa citata.
Calculele sunt complicate, atat la Tel Aviv cat si la Washington, de perspectiva ca Barack Obama sa castige alegerile, in conditiile in care candidatul democrat a afirmat clar ca prefera negocierile in locul fortei.
„In locul Israelului, nu as mai astepta”, a concluzionat oficialul Pentagonului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLumea in care traim
Articolul următorEUROPAREREA MEA