Atentat sinucigas in Afganistan
Un atentat sinucigas soldat cu peste 20 de morti si 35 de raniti a avut loc in Afganistan ieri dimineata. Atacul a avut loc intr-un bazar din provincia Urzugan, iar majoritatea victimelor sunt copii. Autorul atacului a vizat o masina a politiei. Autoritatile acuza insurgentii talibani pentru acest atentat, pe fondul cresterii violentelor in Afganistan, in ultima perioada.
Militantii talibani folosesc deseori aceste tactici in cadrul campaniei dusa impotriva trupelor straine si a Guvernului afgan. „Douazeci de civili si patru politisti au murit in atac. Alti 37 de civili si patru politisti au fost raniti”, a declarat seful politiei locale, Juma Khan Himat.
Talibanii nu au facut, deocamdata, niciun fel de comentarii in privinta atentatului.

SUA ar putea accelera
retragerea trupelor din Irak

Statele Unite ar putea accelera, din luna septembrie, retragerea militarilor sai din Irak. Informatia a aparut in cotidianul New York Times, care citeaza oficiali din cadrul administratiei si armatei americane. Retragerea ar fi motivata de necesitatea unor trupe suplimentare in Afganistan, pentru a lupta impotriva insurgentei talibane. O decizie finala nu a fost adoptata in acest sens dar cel putin trei din cele 15 brigazi de lupta, prezente in Irak vor fi retrase.
Casa Alba a refuzat deocamdata sa se pronunte in acest sens, insa purtatorul de cuvant Gordon Johndroe a declarat ca presedintele spera sa aduca mai multi militari acasa si va astepta recomandarea comandantului trupelor americane in Irak, generalul David Petraeus, care va fi facuta in septembrie.
„Pentru moment, vom continua discutiile cu irakienii in legatura cu obiectivele noastre comune privind o prezenta militara americana redusa”, a declarat Gordon Johndroe.


Papa Benedict al XVI-lea viziteaza Australia
Papa Benedict al XVI-lea a inceput, ieri, vizita de 9 zile in Australia. Liderul Bisericii Catolice va participa in Australia, la un mare Festival al Tineretului catolic. Vizita este insa una foarte grea pentru Suveranul Pontif, pentru ca au fost deja anuntate proteste. Sfantul Parinte va trebui sa prezinte si la Sydney scuze oficiale, pentru victimele abuzurilor comise de preotii pedofili.
Vizita in Australia este cea mai lunga calatorie a Sfantului Parinte de la inceputul pontificatului. Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut ca nu va fi o vizita usoara. Inainte de a se imbarca pe aeronava Vaticanului, seful Bisericii Catolice a anuntat ca va prezenta scuze oficiale victimelor abuzurilor comise de preotii pedofili in Australia.
Papa se va intalni si cu membri ai triburilor de aborigeni si le va prezenta si lor scuze pentru nedreptatile pe care le-au suferit din partea misionarilor catolici. Chiar si asa, vizita nu va fi ocolita de protestele organizate de cei abuzati mai ales ca vine in contextul unui scandal de amploare.
Liderul Bisericii catolice australiene, cardinalul George Pell, este acuzat ca a musamalizat in 1982 un caz de abuz comis asupra unor minori de catre un preot. Festivalul Tineretului catolic, unde Papa va fi oaspetele cel mai de seama, este dedicat anul acesta incalzirii globale. Sfatul Parinte are deja un mesaj pregatit pentru tinerii australieni: sa-si schimbe viata si sa traiasca dupa morala crestina.

Siria si Libanul vor avea, din nou,
relatii diplomatice

Siria si Libanul au decis sa aiba relatii diplomatice, dupa zeci de ani de conflicte. Siria va deschide o ambasada la Beirut, iar Libanul va avea ambasada la Damasc. Anuntul istoric a fost facut la Paris, unde presedintii celor doua tari participa la un summit important gazuit de Franta. Specialistii considera ca initierea contactelor diplomatice intre Siria si Liban este o mare reusita a politicii externe franceze. Cele doua tari nu au avut niciodata legaturi diplomatice din cauza conflictelor permanente. De altfel, guvernul sirian este acuzat de catre politicienii libanezi ca ar fi pus la cale atentatul cu bomba in care a murit in 2005 fostul premier al Libanului, Rafik Hariri. Dupa atentat, presedintele sirian, Bashar al Assad, a fost declarat persoana non grata la reuniunile internationale. Summitul de la Paris l-a readus pe scena politicii internationale. “Trebuie sa spun ca e un pas istoric pentru Franta ca presedintele sirian Bashar al Assad a decis sa deschida o reprezentanta diplomatica in Liban si ca Libanul va deschide o reprezentanta in Siria”, a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy. Bashar al Assad va fi cu siguranta vedeta summitului dedicat cooperarii statelor din zona Mediteranei. Presedintele Sarkozy i-a cerut liderului sirian ajutorul in cazul dosarului nuclear iranian. Refuzul liderului de la Damasc a fost subtil. “Presedintele Sarkozy mi-a cerut sa intervin in aceasta chestiune. De obicei ni se cere o parere, dar de data aceasta ni s-a cerut sa vorbim cu liderii iranieni. Insa noi avem informatii ca nu exista un program nuclear si suntem impotriva oricarei arme de distrugere in masa in Orientul Mijlociu” a declarat presedintele sirian, Bashar al Assad.


Dispozitiv de securitate de 100.000 de oameni pentru Olimpiada
Pregatiri intense pentru Jocurile Olimpice care incep la Beijing pe 8 august. Autoritatile chineze pregatesc un impresionant dispozitiv de securitate: nu mai putin de 100.000 de militari si politisti sunt in stare de alerta pentru a preveni un eventual atac terorist.Pentru a face fata mai usor evenimentului, au fost mobilizate trupe din trei provincii invecinate cu Beijing. Dispozitivul de securitate a fost structurat in sute de puncte de control. Printre cele mai importante forte de securitate se afla unitatea speciala a politiei chineze Lupii Zapezilor, specialisti in razboiul chimic si genisti special antrenati sa detecteze si sa dezamorseze bombe. Vor mai participa la misiune scafandri de lupta, dar si nave si avioane de vanatoare care vor patrula continuu. Au fost instituite zone de interdictie aeriana in zona capitalei, iar in jurul fiecarui stadion au fost amplasate instalatii cu rachete sol-aer. Militarii chinezi sunt pregatiti oricand sa neutralizeze fie un eventual adversar sau dispozitiv exploziv, fie sa evacueze rapid victimele unui eventual episod terorist.