DINU SARARU
La inceputul acestei veri nazbatioase din atatea puncte de vedere, mai toate determinate de brambureala politica incurajata cu o rara inconstienta de absolut toate partidele, fie ele la putere, fie in opozitie – desi daca am sta stramb ca sa putem judeca drept, cu o singura exceptie, partidele noastre sunt, toate, la putere, daca nu in guvern, direct, macar la judet – viata de toate zilele m-a pus in fata unei realitati pe care, smerit recunosc, nici nu o banuiam, de o absurditate paguboasa rau de tot si cu urmari nefericite in randurile universului tanar.
O absolventa de facultate romaneasca, ambitioasa, castiga o bursa favorabila urmarii cursurilor si unei alte facultati, in occident, pe care, de asemenea, o absolva stralucit, isi da doctoratul, fireste, la acea noua institutie europeana, ajunge conferentiar universitar la o varsta la care alti tineri abia obtin o licenta la limita, dar eroina noastra are defectul de neiertat ca nu vrea, cum i s-a propus in occident, sa ramana acolo si, blestemata din pacate cu dorul de tara, tine mortis sa vina acasa cu titlurile castigate in Europa in care ne laudam noi ca am intrat.
Surpriza, insa, cea mai proasta surpriza ! La noi acasa se pedepseste faradelegea dragostei de tara si domnisoara doctor in stiinte la o celebra universitate europeana si conferentiar universitar, la 27 de ani !, afla, stupefiata, ca nu i se recunoaste nici doctoratul, nici gradul universitar si ca nici nu este singurul caz.
Nu mai adaug alte comentarii la aceasta poveste trista, sunt sigur ca le veti face singuri si asa cum merita.
Ce cred eu ca ar mai trebui subliniat este faptul ca asemenea imprejurari sunt urmate de nesfarsite audiente, cereri, explicatii, umilinte, interventii nelipsite de peschesuri, amanari, renuntari chiar destule, si asa mai departe, pe cand o lege simpla ar pune instantaneu lucrurile la punct si am reusi sa fim integrati european cum nu se poate mai firesc.
Cazul povestit de mine, evident real si la zi, a mai avut insa un epilog semnificativ de dureros, cu care si inchei.
Intre numeroasele audiente in care eroina noastra si-a clamat dreptatea a fost si una la un personaj aflat in varful ierarhiei stiintifice romanesti de azi, nici nu stiu daca mai poate fi cineva intr-un jilt mai inalt.
– Domnisoara, a replicat inaltul personaj, asa s-a intamplat si cu baiatul meu, care, dupa un an de audiente si umilinte si tergiversari, mi-a spus: “Tata, plec inapoi, si in tara asta nu ma mai intorc !”
Spre cinstea inaltului personaj, s-a angajat sa ajute petitionarul nostru care, asa cum mai ziceam, nu vrea cu nici un pret sa plece din tara !
P.S. Inaltul personaj poseda si el doua doctorate in doua mari tari atat de diferite atunci, URSS si America ! In plina neintegrare europeana a Romaniei de atunci i s-au recunoscut doctoratele. Altfel, azi nu mai era in jiltul inalt al inaltei ierarhii stiintifice romanesti !!!