Nu zdrobiti capul capusei !

Capusa = gen de artropode parazite din clasa arahnidelor, care se infig in pielea animalelor si a omului, si se hranesc sugandu-le sangele. De ce m-am oprit asupra acestei explicatii din DEX ? Ieri am dat cu ochii de o stire deloc obisnuita pentru meleagurile noastre si care m-a dus cu gandul mai degraba la legendara invazie a lacustelor. Ce zicea stirea? Ca veterinarii au dat, deja, avertismentul, ca in vreo 11 judete din Transilvania s-au inmultit capusele. In respectiva stire nu era trecuta si explicatia din DEX a capusei, dar, deloc de netrecut cu vederea, erau mentionate urmatoarele elemente, cu tenta tot de avertisment: daca se observa o muscatura de capusa, este indicat ca insecta sa fie indepartata cu o penseta, insa, mare atentie, sa nu ii zdrobiti capul!
De ce sa ne fie mila tocmai de capul capusei, in eventualitatea in care ne pricopsim cu o astfel de insecta, nu mai scria. Citind aceasta stire, insa, m-am luminat de ce, pana acum, in Romania, rare au fost cazurile in care au fost zdrobite capete de capusa ale firmelor care au fentat statul, bine mersi, ani in sir. Asta chiar daca se stia bine ca se suge sangele care ar fi putut pune in miscare multe rotite in mersul economiei. Cu toate ca mai prin toate domeniile s-a vorbit despre existenta firmelor capusa, nimeni nu a luat vreo penseta ca sa extraga, fie si cu delicatete, insecta. Probabil de frica avertismentului de a nu-i zdrobi capul!
Problema este, insa, ca, indiferent de domenii, parazitii – a se citi structurile paralele – s-au inmultit extrem de mult. Aproape ca nu mai este nimic curat si la locul lui, fara sa existe vreo suspiciune de coruptie, de bani negri, de dat tunuri, de invarteli.
Si, cu toate acestea, au devenit adevarate sabloane discursurile ba ale unui ministru, ba ale nu stiu carui sefulet de pe la Bucuresti ca ar trebui sa se termine odata si odata cu smecheriile, cu profiturile ilegale, cu economia subterana. Ei zic, ei aud. Cand si cand se mai aprinde cate un foc de paie pe seama vreunei anchete, apoi, liniste. Intre timp, de la luna la luna, se aude ca s-au scumpit ba gazele, ba lumina, ba painea, ba uleiul, ba cate si mai cate. Si ne mai miram atunci ca romanii se plang ca li se termina leafa dupa cateva zile, atat timp cat nimic – nici macar ceea ce tine de stomacul romanului – nu mai este tinut in frau.
Daca s-ar lua, insa, la puricat, ce nu merge bine, s-ar vedea foarte clar invazia de capuse de pe gatul economiei. Nu se sinchiseste, insa, nimeni ca sa le vada. Sunt ca si invizibile. Dar, chiar daca, sa presupunem, ca le-ar vedea cineva, ar tine cont de sfaturile care s-au dat in momentul in care se observa o intepatura a acestor insecte: se indeparteaza, usor, cu o penseta, cu foarte mare atentie astfel incat sa nu-i fie zdrobit capul. Nu de alta, dar capusa nu se satura niciodata de sange. Important este sa aiba si de unde sa suga acest sange. Si are, nu gluma!
NICOLETA DUMITRESCU