Ieri, la primul tur de scrutin pentru alegerea celor 104 primari, a tot atator legislative locale, a presedintelui Consiliului Judetean si a celor 36 de consilieri judeteni au fost asteptati la urne 690.000 de prahoveni cu drept de vot. In total, la nivelul judetului au fost amenajate 608 sectii de votare, cele mai multe – 155 – fiind in Ploiesti. Pentru desfasurarea, in bune conditii, a procesului de vot, au fost mobilizate aproape 1.800 de persoane in haina militara, respectiv – politisti, jandarmi, politisti comunitari. In ceea ce-i priveste pe prahovenii cu drept de vot, se poate spune ca, pentru desemnarea alesilor locali din mandatul 2008-2012, alegerea candidatilor pentru care, ieri, au aplicat mentiunea „Votat” n-a fost una tocmai usoara. Asa cum am mai scris si in editia precedenta, pentru alegerile locale din acest an s-au inscris, in competitie, in total, 13.807 candidati. Pentru prima data, in acest an, prin vot uninominal s-au ales nu doar primarii, ci si presedintele Consiliului Judetean Prahova, pentru aceasta functie fiind 12 candidati.

Orasenii nu prea s-au deranjat
* Somaj la Ploiesti
Ziua de ieri a alegerilor locale nu s-a deosebit, aproape cu nimic, fata de altele in care s-au desfasurat scrutinuri electorale, cel putin din punctul de vedere al grabei oamenilor fata de indeplinirea unei responsabilitati sociale, politice administrative – asa cum ar fi alegerea conducerii localitatii in care traiesc. La Ploiesti, de exemplu, nici in zonele centrale, nici in sectiile de votare din cartiere nu am consemnat „imbulzeli”, oamenii preferand totusi, sa stea la rand la macelarie – pentru mici sau fripturi – sau la supermarketuri – pentru diferite cumparaturi specifice unei zile de relas. In aceste conditii, in multe momente, atat membrii birourilor sectiilor de votare – foto 1, cat si urnele – foto 2, au…somat, asteptand onor votantul sa-si spuna cuvantul. Ieri, in jurul pranzului, procesul de votare se desfasura normal, fara incidente, in cartierele Nord si Bereasca ale municipiului Ploiesti. Dupa cum am aflat de la presedintii sectiilor de votare din cele doua cartiere mentionate, au existat ploiesteni care au venit la vot inca de la primele ore ale diminetii. Insa, cei mai multi au fost persoane de varsta a treia. De altfel, acest lucru era vizibil daca stateai pret de cateva minute in fata unei sectii de votare. Doamne in varsta, alaturi de soti sau de vecini se indreptau constiincioase spre sectiile de votare. La ora 11,30, judecatoarea Nineta Calin – presedintele Biroului electoral de circumscriptie nr.31 Prahova, declara presei ca, in judet, participarea la vot fusese (pana la ora 10, la care se luase raportarea din teritoriu de la sectiile de votare incluse intr-un esantion de control) de numai 5,91%. In mediul rural votasera, insa, 9,04% dintre cetatenii inscrisi in listele permanente, localitatile urbane tragand in jos procentul participarii pe judet, deoarece doar 5,22% dintre oraseni se prezentasera la vot. Ca urmare, Prahova se afla, dupa trei ore de scrutin, cu peste un procent sub cel mediu pe tara in ceea ce priveste participarea la vot, conturand astfel imaginea absenteismului de dimineata cu care ne-au obisnuit romanii. Si tot cu aproape un procent sub media pe tara eram si la raportarea de la ora 14 – cand in Prahova se inregistrase o rata de participare de 22,42%, si de aceasta data ruralul fiind cel care „a dus greul”, cu 25,13%.


Campinenii au contrazis sondajele
In al doilea municipiu prahovean, alegerile locale s-au desfasurat, cel putin pana la ora inchiderii editiei, in liniste si fara niciun incident. La Biroul Electoral Municipal, singura „problema” inregistrata pe la primele ore ale dupa-amiezii a fost terminarea tusului pentru stampile la cateva sectii de votare. Pana la ora 10.00, prezenta la vot a fost extrem de slaba, numai 4-5% dintre cei 34.450 de alegatori inscrisi pe liste, in cadrul celor 23 de sectii de votare, exprimandu-si optiunile politice. Spre orele pranzului, numarul campinenilor care au votat a crescut simtitor astfel ca, la ora 14.00, circa 20-22% dintre acestia depusesera buletinele de vot in urnele corespunzatoare, unii alegatori fiind insotiti de copiii lor. La intrarea in cateva sectii de votare, in jurul orelor 13.00, se formasera, pentru scurt timp, cozi cu electori . In ultimul sondaj de opinie aparut in presa locala, la sfarsitul lunii mai, aproape 50% dintre repondenti erau siguri ca se vor prezenta la vot, astfel ca reprezentantii municipalitatii estimasera, zilele trecute, o participare mult mai buna a electoratului campinean la aceste alegeri locale, in comparatie cu precedentele alegeri pentru Parlamentul European. Tot sondajul mentionat mai devreme dadea ca sigura prezenta in turul al doilea de scrutin a candidatilor la Primarie din parte PD-L si PNL, respectiv Horia Tiseanu si Elvis Arghir. In noaptea dinaintea zilei de 1 iunie 2008, in mai multe blocuri din zona Autogarii au fost lipite afise cu PD-L. Felul agresiv, aproape vandalizandu-se peretii si usile de la intrarea blocurilor in care au fost lipite afisele cu pricina, dovedeste cat se poate de clar ca, de fapt, autorii actiunii nu au fost pedelisti, ci mai degraba membri ai unui partid extrem de rival.

Politica ? La o bere
In orasele Breaza si Comarnic, pentru functia de primar au concurat 9, respectiv 6 candidati. Asadar, miza fiind destul de mare, ne-am fi asteptat ca si prezenta la urne sa fie, inca din prima parte a zilei , una pe masura. Astfel, din totalul celor 26168 cetateni cu drept de vot din ambele orase, la orele 14,00, isi exercitasera acest drept putin peste 21% la Breaza si aproape 27 % la Comarnic. Intreband cum explica acest dezinteres al alegatorilor, avand in vedere ca in joc este viitorul oraselor lor, mai multi presedinti de sectii de votare ne-au dat oarecum acelasi raspuns: „Batranii sunt la biserica, tinerii inca dorm fiindca au fost la discoteca, iar cei de varsta medie sunt fie la coasa, fie la piata, sau la alte treburi gospodaresti. Spre seara, insa, afluenta la urne va creste, cel putin asa a fost acum patru ani „.Incidente nu am intalnit.De consemnat, poate, doar faptul ca, la Comarnic, toate cele 9 sectii de votare erau prevazute doar cu cate 2 urne in loc de patru. Presedinta Biroului Electoral Comarnic, Adriana Hagiu, ne-a declarat ca acest fapt nu este ilegal, fiindca buletinele de vot au marimi diferite, ca urmare nu se pot incurca la numaratoare. Revenind la candidati, mai trebuie spus ca aceia pe care i-am intalnit ne-au declarat ca au, firesc, emotii. Motiv pentru care, dupa caz, alergau de la o sectie la alta, de la o biserica la alta, pentru a lua pulsul alegerilor. Ba chiar si de la un oras la altul, cum i-am vazut pe Florin Anghel si Nicolae Alexandri. Concluzionand: chiar daca ieri a fost ziua alegerilor locale, cea mai mare animatie nu era in orasele la care ne-am referit, in zonele sectiilor de votare, ci, mai degraba, in cea a carciumilor, unde se discuta politica la un pahar cu bere sau cu tarie.


Sinaia: coada la ieftinirea gazelor
Intrau si ieseau, intrau si ieseau. Primele ore ale zilei de ieri au consemnat peregrinarea a sute de alegatori la sectiile de votare din Sinaia. Eliptic si voalat, declarau ca votasera „pentru Sinaia”, „pentru viitor” si „ca sa ne mearga mai bine”. Cu toate ca pe buletinele de vot carora le dadusera drumul in urne scria „primar”, „consiliul local”, „presedintele consiliului judetean” si „consiliul judetean”, cand acceptau sa taifasuiasca mai aplicat, multi dintre ei spuneau ca asteapta de la viitorii alesi sa ieftineasca pretul la gaze, la electricitate si sa le mareasca pensiile. Prezenta la vot crestea de la ora la ora. La sectiile celui mai populat cartier din oras, Izvor, pana la ora 12, se inregistrase o participare de 20 la suta, coeficient care a crescut la peste 30 la suta, doua ore mai tarziu si a ajuns la 40 la suta, la ora 16. Unul dintre amanuntele care au suscitat cele mai multe comentarii din partea reprezentantilor partidelor de opozitie a fost descinderea unor microbuze care aduceau rromii la sectiile de votare – autovehicule a caror proprietate era atribuita lui Constantin Dumitrescu, angajat al Primariei, responsabil pentru dialogul dintre comunitatea rroma si administratia locala. Un alt aspect cu du-te-vino a fost natura fortelor de ordine care au supravegheat sectiile de votare. Deoarece nu au fost suficienti jandarmi, o parte dintre sectii a beneficiat doar de paza politistilor comunitari, seful acestora candidand pentru un post de consilier din partea PNL. Desi centrul orasului deborda de turisti, in cartierele marginase puteau fi vazute bisericute de sustinatori ai fiecarui partid, „pichetele” chibitandu-i pe cei care se duceau la urne si incercand sa anticipeze preferintele electorale ale trecatorilor. In acelasi peisaj pitoresc, puteau fi vazuti vecini de bloc ale caror taclale luasera foc din cauza simpatiilor diferite pe care le impartaseau. „Vreti sa dati orasul pe mana mafiei!”, spunea un batranel cu sapca si sacosa. „Ba voi vreti sa dati orasul pe mana mafiei!”, ii raspundea, cu o energie identica, convivul sau, cu cravata si sandale. La ora 16, dintre cei 11.400 de sinaieni asteptati la urne, venisera 5.072, numarul acestora anticipandu-se ca urma sa cunoasca o crestere accentuata intre orele 18 si 19. Si la Busteni se inregistrase o prezenta buna la vot: pana la ora 15, 39 la suta dintre electori isi exprimasera optiunile.

De ce sa ne mai ducem?
Cetatenii cu drept de vot nu prea s-au dat scosi din case pentru a se duce la vot. Ca a fost asa ne-am convins si noi in raidul efectuat, ieri, strabatand doua orase si mai multe asezari rurale inspre Urlati si Mizil. S-ar putea spune ca, in prima parte a zilei, cetatenii si-au vazut mai degraba de treburile cotidiene decat sa aiba grija stampilei pe care s-o puna pe cele patru buletine de vot. Iar una dintre explicatiile absenteismului ar fi, dupa cum ne-au marturisit oamenii, faptul ca: „Ne-am saturat de atatea promisiuni! Pe oricare l-am vota, tot ce stie el face. Nu tine cont de noi. Zic toti ca fac, ca dreg, cate si mai cate…Dar se apuca de treaba tot in ultimul an de mandat, ca sa-i mai alegem o data”.
La Albesti-Paleologu, de pilda, ieri, cu un sfert de ceas inainte de orele 12,00, era mare agitatie, nu la vot ci, pe terenul de fotbal. Formatia locala era in confruntare cu cea de la Lipanesti. A fost de ajuns sa-i intrebam pe cativa dintre microbistii asezati direct pe iarba, in lipsa tribunelor, daca au mers la vot, ca, imediat au sarit si altii. „Mai incolo ne ducem,la vot, dupa ce se termina meciu’. Da’ nu prea avem de ce sa ne ducem. N-avem nici Camin Cultural, multe n-avem. Uleiul a trecut de opt lei. Pai astea sunt vremuri?” Asa ca, mai mult varstnicii au ajuns la vot. Chiar daca nu-i ajutau varsta si picioarele, tot n-au vrut sa lipseasca, asa cum a fost cazul batranului din imagine, care, fara un picior, in cadru, a fost adus de ginere cu masina, sau al unei batrane de 77 de ani care, de emotie, poate, si-a uitat bastonul in cabina de votare. Oriunde ne-am aruncat privirea, i-am zarit pe oameni prin curti, prin gradini, venind de la biserica, sau in camp, cu vacile la pascut, precum la Urlati. Proptindu-si batranetile in bete, aproape ca ii dadeai dreptate batranei care ne-a intrebat: „Ce sa mai asteptam, maica, de la votu asta?”
Prea multe promisiuni
Linistea si absenteismul de la Urlati le-am regasit si la Mizil. Ne-am indreptat si catre piata. Aici, mai multe tarabe goale decat negustori. I-am abordat pe vreo doi dintre vanzatorii aflati in asteptare – nea Vasile si nea Nicu – cum s-au recomandat, reciproc unul pe altul – intrebandu-i daca au de gand sa se duca, totusi, la sectiile de votare. „Prea multe promisiuni, de peste tot si de pe la toti. Asta a fost pana acum! Cum sa te mai duci la vot ?!”
In Comuna Tomsani, la Loloiasca, mai exact, la Caminul Cultural unde a fost amenajata una dintre sectii, am intalnit, in schimb, la ora 14,00…coada (la acea ora, din 1.230 de persoane cu drept de vot se prezentasera 270). Ca atare, pentru evitarea aglomeratiei, inauntru erau lasate sa intre numai cate doua persoane.
La coarnele plugului
Pe unde am fost, ieri, n-am vazut nicio actiune care sa aminteasca, macar catusi de putin, ca ieri a fost si Ziua Copilului. Nu tu desene pe asfalt, rasete ori zbenguieli de copii. Peste tot – pe stalpi, chiar si in vitrinele magazinelor -numai afise cu figurile candidatilor si insemne ale partidelor. Am vazut, totusi, un copil. La coarnele plugului tras de cal, la prasit porumbul, pe un camp din Albesti. O copilarie, extrem de trista, la 15 ani. Si tot pe camp, la prasit porumbul am gasit o intreaga familie din Bucov: mama, copii, nora, nepoti. „Ne ducem dupa ce terminam, aici, de prasit porumbu’, si la vot – ne da asigurari Stanciu Tanasica. N-am avut ce face, si azi, in sfanta zi de duminica suntem pe camp, pentru ca, in alta zi n-am cu cine sa m-ajut, daca toti au servici’. Sa ma ierte Dumnezeu c-am sapat duminica si repede, ma duc si la votare!”


Vot pe baza de liste
O situatie fara precedent s-a petrecut, ieri, la Sectia de votare nr.151 Ploiesti, amplasata in Scoala „Sf. Andrei” din cartierul Nord. Aici reprezentantii PSD au reclamat faptul ca, de la Spitalul Judetean de Urgenta a sosit un tabel cu vreo 250 de oameni care semnasera in vederea votarii la urna mobila. Pesedistii sustineau ca aceasta situatie contravine art.82 din Legea electorala, care prevede ca urna mobila se deplaseaza doar pe baza unei solicitari scrise personal de bolnav si au solicitat BEJ sa intervina. Dar presedintele BEJ – judecatoarea Nineta Calin – a precizat ca Biroul electoral municipal, prin presedintele sau, ar fi permis o astfel de procedura. Solicitand sa ne explice aceasta decizie, asistentul judiciar Mircea Furtuna, presedintele BEM, ne-a declarat: „In baza art. 87 al Legii electorale, am stabilit o procedura mai simpla si mai economicoasa de a permite bolnavilor sa-si exercite dreptul la vot. Am acceptat intocmirea unui tabel cu persoanele bolnave internate in Spitalul Judetean care au domiciliul in Ploiesti si au dorit sa voteze. Pe baza documentelor de identitate le-am solicitat sa semneze acel tabel care, practic, este o cerere colectiva prin care am evitat scrierea nu stiu cator altor coli de hartie. Tabelul a fost avizat de catre conducerea Spitalului, are parafa medicilor, asa ca urna de vot mobila poate sa se deplaseze, legal, de la Sectia 151, la Spitalul Judetean”.
Tot reprezentantii PSD ne-au declarat ca acelasi procedeu de vot la urna mobila, pe baza de tabel, a fost folosit si la Spitalul din Puchenii Mari, unde circa 200 de oameni din comuna au fost trecuti pe o lista semnata de medicul de familie ca ar fi netransportabili. Pentru acestia s-a solicitat urna mobila.
Buletine, cand in plus, cand in minus
Mare le-a fost mirarea membrilor Sectiei de votare din Banesti, ieri dimineata, la desigilarea pachetelor cu buletinele de vot. Cand le-au numarat, au fost surprinsi sa constate ca lipseau exact 600 de buletine, fata de numarul mentionat in procesul verbal de predare-primire. S-a dat alarma pana la BEJ si Prefectura, si chiar s-a pus problema suspendarii procesului de votare in localitate. Prefectul Doru Nechiti a constatat, insa, ca fata de numarul de votanti, cu buletinele de vot care reprezentau rezerva legala ce se asigura la orice sectie, la Banesti se totalizau buletine de vot suficiente pentru cel putin 97% dintre cetatenii cu drept de vot din localitate. „Cum solicitarea tiparirii celor 600 de buletine de vot era o procedura foarte complicata, iar perspectiva participarii tuturor localnicilor la vot era greu de realizat, s-a decis ca votarea sa nu fie suspendata” – ne-a declarat prefectul Nechiti.
Si bine s-a procedat deoarece, mai spre pranz, buletinele de vot lipsa de la Banesti au fost depistate la Busteni si, ca urmare, s-au facut diligentele ca ele sa ajunga, legal si oficial, la locul lor. Greseala a apartinut personalului Tipografiei Monitorului Oficial care a gresit la numarare, impachetare si distribuire. Greseala repetata si la Azuga, unde s-au depistat 291 de buletine de vot, in plus, pentru primarul din… Valenii de Munte !

Nemultumiri, reclamatii, prostie
Se pare ca, in Ploiesti, dar si in judet, in procesul de votare s-au inregistrat multe nemultumiri si contestatii. Acestea au ajuns la „urechile” birourilor electorale judetean si muncipal, care au solicitat atat Prefecturii – organizatorul scrutinului – cat si factorilor de ordine sa ia masurile legale care se impuneau. Au fost nemultumiti si votantii, si unii membri ai birourilor sectiilor de votare fata de numarul redus de tusiere si de calitatea proasta a tusului, sesizarile fiind inaintate Prefecturii. Apoi, la sectiile de votare nr.2 si 3 din Ploiesti, cetatenii si-au manifestat nemultumirea pentru faptul ca, pe listele permanente afisate la intrarea in sectii era mentionat si codul numeric personal al celui care vota, ceea ce este, in opinia lor, ilegal, deoarece orice persoana de rea credinta poate folosi CNP-ul cuiva in scopuri de fraudare. La Sectia 17 Ploiesti, presedintele Biroului – Monica Garpasan – ne-a declarat ca, pana la ora 12, trei persoane din raza Sectiei de votare nu s-au regasit pe listele permanente dar au votat, pe baza documentelor de identitate, fiind trecute pe lista suplimentara. Nemultumiri s-au manifestat si din partea partidelor care au transmis la BEJ sesizari privind modul necorespunzator – in opinia lor – in care se desfasurau alegerile. De la PSD, de exemplu, am aflat ca la Puchenii Mari, primarul in functie si candidat, in acelasi timp, a continuat campania elctorala si in ziua alegerilor, iar cand organele de ordine l-au indepartat, a fost inlocuit de fiul sau. De asemenea, social-democratii ne-au spus ca, la Breaza, in sectiile de vot, au fost acreditati si reprezentanti ai Asociatiei Tineretului Roman pentru Natiunile Unite din care fac parte si membri ai PD-L. PNDC a reclamat ca la Paulesti, Dumbrava si Olari primarii au delegat, in sectiile de votare, persoane care sa-i indrume pe oameni cum sa voteze, desi aceasta misiune revine doar membrilor birourilor sectiilor de votare. Si apoi, dupa ce a sesizat BEJ despre lipsa celor 600 de buletine de vot de la Banesti, PNDC a mai sesizat aceeasi instanta ca, la Comarnic, „un partid le ofera alegatorilor mici si bere”, iar la Filipestii de Targ, „cetatenii sunt sfatuiti sa voteze candidatii PSD si nu pe cei de la PNDC”. Dar si prostia si-a aratat „virtutile” in ziua alegerilor. La Valenii de Munte, de pilda, intr-o sectie de votare s-a aplicat stampila de cotrol pe pagina I, in loc de ultima pagina, cum este legal. Ca urmare, 100 de buletine de vot au fost anulate ! Si tot prostie poate fi numita intamplarea de la Sinaia unde stampilele Sectiei de votare nr 1 au fost predate Sectiei nr.5 si invers – adica stampilele Sectiei 5, la Sectia 1. „Isprava” a fost depistata dupa ce se votase ore bune, astfel ca BEJ a dat dispozitie ca buletinele sa fie considerate valabile, dar sa se incheie un proces verbal de constatare, care sa permita evaluarea corecta a voturilor exprimate. Si cum Ploiestiul nu putea lipsi din “schema prostiei”, la Sectia 51, unui cetatean i s-ai inmanat 5 (cinci) buletine de vot (deci unul in plus), presedintele fiind obligat sa anuleze un buletin si sa faca raportul de rigoare.


Leon CHIRILA, Nicoleta DUMITRESCU, Ionut STANESCU, Constantin DUMITRU, Adrian BRAD, Camelia NASTASE